Hater våren i sør:– Klamrer meg fast til stillongsen

Mens det fortsatt er full vinter i nord, er våren godt i gang i Sør-Norge. Det liker ikke utflytta finnmarking Jan-Eilert Pedersen.

Mens det fortsatt er full vinter i nord, er våren godt i gang i Sør-Norge. Det liker ikke utflytta finnmarking Jam-Eilert Pedersen.

Jan-Eilert Pedersen ser ingen glede med grønn plen og snøklokker i hagen sin i Gransherad i Telemark.

– Jeg forsøker å klamre meg fast til stillongsen, men nå begynner det å bli plagsomt. Jeg prøver å holde ut til mai, men det er vanskelig når det er 25 plussgrader i solveggen og humla suser rundt meg.

Jan-Eilert Pedersen

Dette er drømmevåren for Jan-Eilert Pedersen. Han ønsker seg masse snø på vidda. I år er sleden parkert allerede.

Foto: Jan-Eilert Pedersen

Jan-Eilert Pedersen har bodd en årrekke i Kirkenes i Finnmark. I 2009 flyttet han tilbake til Telemark. Samtidig som nordlendingene må være forberedt på mer snø, er det full sommer i sør, ifølge meteorologen. Jan-Eilert er misunnelig.

– Det er trasig at vinteren så vidt rakk å komme før den reiste igjen. Og nå begynner jammen gresset å bli grønt. Jeg finner ingen glede i det!

Skjermdump

Her er statusoppdateringen som Jan-Eilert Pedersen postet på Facebook. Mange har kommentert den. Flere er enig i det han skriver.

Foto: Skjermdump

– Dere er heldig

Mens Jan-Eilert bodde i Finnmark var friluftsliv en stor del av hverdagen. Etter han flyttet sørover har han savnet våren i nord.

Bildene som nå dukker opp i sosiale medier av grilling og utepils liker han ikke.

Dere er heldig. Jeg misunner dere som slipper disse barflekkene.

Jan-Eilert Pedersen

Samtidig laver snøen ned i Finnmark. De siste dagene har fylket vært preget av stengte veier på grunn av uvær. I sør er det sommer, sier statsmeteorolog Anita Ager-Wick.

– Både søndag og mandag var det rundt 20 grader. Det gjelder både Sørlandet og Østlandet.

Anita Ager-Wick

Statsmeteorolog Anita Ager-Wik sier Finnmarkingene kan se fram mot en påske med masse snø. Selv mener hun det er tidlig nok at våren kommer etter påske.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Finnmarkingene må belage seg på å beholde stillongsen ennå en stund, sier Ager-Wick.

– Ifølge prognosene er det en ganske vinterlig værtype i Finnmark i lang tid framover. Det betyr også minusgrader.

– Sett pris på årstidene

Mens Jan-Eilert bodde i Finnmark skrev han bok om turopplevelsene på Nordkalotten. En av de fineste tingene var de klare skillene mellom årstidene.

Man må bli ordentlig drittlei vinteren for å sette pris på våren. Jeg er fortsatt lei av sommeren, og nå begynner det å bli sommer igjen.

Jan-Eilert Pedersen

Han forstår at folk i nord kan være lei snø og minusgrader. Selv ville han vært på fjellet dersom han var i Finnmark nå.

– Kanskje jeg hadde vært på laksefjordvidda og kjørt hund og fisket. Eller gått på ski i Pasvik. Eller i Anárjohka å fyrt opp bål. Det er bedre å reise på fjellet enn å sitte hjemme i bygda å irritere seg over at man må måke snø.