Hopp til innhold

Grove brudd på arbeidsmiljøloven hos bedrift i Alta

LOs sommerpatrulje som denne uken har vært på kontroller flere steder i Finnmark avslørte både seksuell trakassering og barnearbeid da de sjekket bedrifter i Alta.

LOs sommerpatrulje

Los sommerpatrulje fant flere grove brudd på arbeidsmiljøloven hos bedrift i Alta.

Foto: Kristin Granbo / NRK

– Alta er værstingen i år, sier Trine Amundsen som er hovedansvarlig for Los sommerpatrulje. Her fant vi manglende opplæring, barnearbeid. Vi ble også nektet å komme inn på arbeidsplassen. Vi har en mistanke om svart arbeid, og vi fant brudd på pausebestemmelsene.

Trine Amundsen

Trine Amundsen som er hovedansvarlig for Los sommerpatrulje Finnmark mener arbeidet Los sommerpatrulje gjøre er utrolig viktig for at alle skal få en best mulig arbeidshverdag.

Foto: LO

Denne sommeren har Honningsvåg, Hammerfest og Alta har besøk av patruljen. Lakselv er siste stoppested fredag. Amundsen forteller at de har et tett samarbeid med både skatteetaten og Arbeidstilsynet når de reiser rundt. Mandag og tirsdag besøkte de bedrifter i Alta, og en bedrift skilte seg veldig negativt ut.

– En bedrift skilte seg ut. Her ble det avslørt gjentatte tilfeller av seksuell trakassering blant kollegaer som arbeidstakerne hadde varslet arbeidsgiver om flere ganger uten at noe ble gjort. I Alta fikk 54 bedrifter besøk av LOs sommerpatrulje.

– Arbeidstaker fikk heller ikke ta ut sykedag om ikke en av kollegaene kunne overta. De måtte selv ordne vikar når de var syk eller så må de stille på jobb med feber og redusert form. I tillegg ble enkelte ansatte presset til å stille på jobb ved sykemelding. Daglig leder hadde ingen til å steppe inn ved sykdom, så de ansatte ble presset til å jobbe i sykemeldingsperioden.

Trine Amundsen sier at denne bedriften nå er meldt til Arbeidstilsynet.

Graverende forhold

Arbeidstilsynet mener dette er graverende forhold og vil følge det opp.

Truls Johannessen

Truls Johannessen som er seniorrådgiver i Arbeidstilsynet i Nord-Norge har flere sanksjonsmuligheter når bedrifter bryter arbeidsmiljøloven.

Foto: Kristine Østvold / NRK

– Når vi får slike tips så følger vi de opp så langt vi kan. I alvorlige tilfeller der det er brudd på loven så politianmelder vi bedriften og da er det politiet som følger de opp videre, sier Truls Johannessen som er seniorrådgiver i Arbeidstilsynet i Nord-Norge.

Johannessen mener denne saken er alvorlig siden det handler om at folk blir utsatt for helsefare. Når det avdekkes at unger i 12 års alderen jobber så ser de ganske alvorlig på det. Det går under barnearbeid. Ifølge arbeidsmiljøloven må arbeidstaker være fylt 13 år før bedriften kan ha ungdommen i arbeid.

– Det kan få konsekvenser for de bedriftene som kom dårlig ut. Arbeidstilsynet har flere sanksjonsmuligheter, sier Johannessen. Det vanligste er pålegg om utbedring. Bedriften må rydde opp. Dersom bedriften ikke gjør det så risikerer de tvangsmulkt. For forhold som er gjentagende og alvorlig kan vi gi overtredelsesgebyr.

Arbeidstilsynet skal nå ta stilling til om de skal anmelde den innsendte saken.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark