NRK Meny
Normal

LO: – Dessverre fortsatt behov for oss

LOs sommerpatrulje fant brudd på Arbeidsmiljøloven ved nesten ti prosent av bedriftsbesøkene i Østfold forrige uke.

Elise Waagen, ungdomssekretær i LO Østfold

ÉN AV TI: Ungdomssekretær Elise Waagen mener resultatene fra årets sommerpatrulje er et bevis på at det fortsatt er behov for den årlige aksjonen.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

– Heldigvis ser vi mest av gladsakene, de ungdommene som trives i sommerjobben og er lykkelige over å ha fått seg en jobb. Men dessverre ser vi i år, som tidligere, at det er brudd. Det er ungdommer som ikke har arbeidskontrakt, ikke overtidsbetaling eller de pausene de skal ha, sier ungdomssekretær Elise Waagen i LO Østfold til NRK.

Fra mandag til fredag sist uke var LOs sommerpatrulje på kryss og tvers av fylket og besøkte 547 ungdommer i sommerjobb. Ved 9,7 prosent av disse besøkene ble det funnet brudd på Arbeidsmiljøloven, og det er omtrent som tidligere år. Noen av bruddene er mer alvorlige enn andre.

– Vi ser jo tilfeller hvor det er brudd på flere områder samtidig. Noen steder er det til og med ungdommer som jobber nattarbeid, når de ikke har lov til det. Der har vi et tett samarbeid med Arbeidstilsynet, og vil følge de sakene videre, sier Waagen.

Ber ungdom si ifra

Tidligere har NRK skrevet om at det er vanskelig å få seg sommerjobb i Østfold i 2015, men LOs ungdomssekretær i fylket advarer de unge mot å finne seg i hva som helst av den grunn.

– Vi syns jo det er fint at ungdom kan få prøvd seg, og at de får et godt første møte med arbeidslivet. Da er det viktig for oss at de ikke firer på kravene selv om de opplever det som vanskelig å få sommerjobb.

– Du skal fortsatt ha arbeidskontrakt, du skal ha den lønnen du har krav på. Så vårt budskap under sommerpatruljen, og hele året for den saks skyld, er at ungdom ikke må være redde for å si ifra hvis det er noe som ikke er greit, sier Waagen.

Ønsker fortsatt tips

Nå skal resultatene fra årets sommerpatrulje overlevere til Arbeidstilsynet, og de mest alvorlige tilfellene vil bli fulgt opp derfra. I tillegg følge LO selv opp de andre bedriftene der det er funnet brudd på Arbeidsmiljøloven.

Og selv om den intensive patruljeuka er over, er det ingen grunn til å puste lettet ut for arbeidsgivere som har sluppet unna besøk.

– Jeg ville ikke følt meg alt for trygg om jeg var dem, for får vi tips er vi alltid på alerten. Det er jo heldigvis sånn at de fleste arbeidsgivere er seriøse, og så er det dessverre sånn at vi ser hvert eneste år at det fortsatt er behov for oss.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Grønt skifte i norsk industri

    Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen iverksetter nå et tiltak han kaller "Prosess 21" som skal bidra til et grønt skifte i norsk industri. Han mener industrien må være med på å løse klima- og miljøproblemene våre. Norge har allerede i dag noen av verdens mest miljøvennlige industribedrifter, blant annet Borregaard i Sarpsborg sier ministeren. I dag fikk ministeren se hvilke miljøvennlige tiltak bedriften tar i bruk i det daglige arbeidet.

  • Ny smuglertrend mener tollerne

    Sju polakker ble stoppet på grensa ved Svinesund med kort tids mellomrom i helgen, alle med for mye alkohol i bilene. Sjåførene ble pågrepet og varene inndratt. Kontorsjef i Tollregion Øst-Norge, Wenche Fredriksen sier dette er en ny trend å smugle på. -Stadig oftere blir smuglervarene fordelt på flere biler slik at mengden i hver bil blir mindre. – Til sammen beslagla vi over 1200 liter alkohol i disse bilene, men i hver bil var det ca. 200 liter. – Smuglerne tenker kanskje det er enklere å slippe unna kontroller på denne måten sier Fredriksen.