Hopp til innhold

Grov voldssak i retten i Finnmark: Mener han fikk varig hjerneskade etter slag med hjulkryss

Politiet mener mannen ikke ville ha overlevd volden om han ikke hadde fått medisinsk behandling. Den tiltalte mannen i 20-årene mener han handlet i nødverge.

Hjulkrysset som ble brukt

Det var lenge usikkert hvilke gjenstand som ble brukt under voldshandlingen i Alta sommeren 2016. I retten ble det vist fram bilde av det aktuelle hjulkrysset politiet mener ble brukt. Politibetjenten som først ankom vaskehallen der volden skjedde forteller at det var "blod over alt".

Foto: Erik Lieungh

I dag startet Alta tingrett sin behandling av den mye omtalte "Skaialuft-saken" i Alta. En mann i 20-årene er tiltalt for å flere ganger ha slått en annen mann i hodet og kroppen med et hjulkryss, slik at han ble påført brudd i høyre side av kraniet og i bakre del av skallen.

Skadene er så alvorlige at mannen i dag har varige mén og hjerneskade. Mannens bistandsadvokat krevde i retten cirka 1,9 millioner kroner i oppreisning og erstatning som følge av skadene.

Politiet tror den fornærmede ville ha omkommet om han ikke hadde fått medisinsk hjelp.

Under Kripos sin gjennomgang av årstedet be det vist fram en del bilder av vaskehallen som var preget av store mengder blod på gulv og vegger.

Kripos mener også på bakgrunn av blodspruten på stedet at den fornærmede har sittet på kne, eller stått på alle fire da han har fått påført deler av skadene.

REttssaken starter

Førstestatsadvokat i Troms og Finnmark, Lars Fause, og den tiltaltes advokat Alexander Rydberg Greaker. I retten sitter også tre politibetjenter.

Foto: Erik Lieungh

Store skader

I retten har den fornærmede en blindestokk for ikke å gå på vegger og dører. Han beskriver synet sitt som betydelig redusert som følge av hjerneskaden han fikk under voldsepisoden. Mannen beskriver at venstre del av synet er helt borte og at resten av synet er grumsete.

– Jeg må lære å kjenne familie og venner på ny. De ser annerledes ut på grunn av grumset i synet mitt, forklarer han.

I tillegg sier han at han har mistet mye av hukommelsen sin som følge av volden.

– Jeg kan ikke leve alene lengre. Noen må konstant passe på meg. Jeg husker ikke avtaler eller om jeg har skrudd av platene på ovnen, forklarer han.

I tillegg forklarer fornærmede om store migreneanfall og at han også er fysisk redusert i kroppen etter voldsepisoden.

– Barna mine har mistet faren sin. Før kunne jeg ta dem på tur, men nå kan jeg ikke ta ansvar for barn. Jeg klarer ikke å ta vare på meg selv en gang, forklarer han i retten.

Fornærmede

Den fornærmede forteller at han er blitt delvis blind etter volden som skjedde i fjor sommer. I dag har han forklart i retten hvordan voldsbruken har preget livet hans.

Foto: Erik Lieungh

Strafferamme på seks år

Både den tiltalte og fornærmede var til stede da rettssaken startet klokken ni i formiddag. Den tiltalte har blitt eskortert fra et fengsel i Nord-Norge. Det er forventet at retten skal bruke tre dager på saken, som har en strafferamme på inntil seks år.

På spørsmålet om han erkjenner straffskyld eller ikke, svarte den tiltalte at han ikke erkjenner straffskyld for volden han står tiltalt for.

Mannen erkjente imidlertid straffskyld for tre andre tiltalepunkt som omhandlet narkotika og for å ha kjørt motorvogn under alkoholpåvirkning.

Saken fikk stor oppmerksomhet våren 2016. Politiet fant da den tiltalte svært skadd på en sofa i lokalene i Alta.

Mannen som nå står tiltalt ble selv pågrepet i Oslo, og fortalte innledningsvis i etterforskningen at volden var et resultat av nødverge.

Funn av skadet mann

Sommeren 2016 fant politiet en hardt skadet mann i Skaialuft i Alta i Finnmark. Lenge var det usikkert hva som hadde skjedd i lokalene i i løpet av natten. Politiet pågrep den tiltalte den 29. juni i Oslo. Den første politibetjenten på stedet beskrev vaskehallen de ankom i som "full av blod".

Foto: Kristian Sønvisen Bye

– Krevde penger

I retten i dag forklarte den fornærmede hvordan han opplevde voldsepisoden. Ifølge ham hadde han blitt truet av den tiltalte på Snapchat og meldinger i forkant etter å ha lånt penger av mannen.

Den fornærmede mener også at den tiltalte er medlem av MC-klubben Devil's Choice i Alta og at han truet med "klubben" for å få pengene igjen.

I retten forklarte han hvordan han en sein kveld i vaskehallen han eide, opplevde at det banket på døren. Han åpnet døren og ble slått i ansiktet med det han beskriver som en "sølvhammer", og som han seinere tror kan være et hjulkryss.

Dagen før hadde han ifølge ham selv lagt ut et "skrytebilde" på Facebook av 20.000 kroner.

Bilde av rettens bilder

Pressen tar bilder av hjulkrysset som politiet mener ble brukt til å utøve den grove volden i Alta sommeren 2016.

Foto: Erik Lieungh

Beskrev voldsepisoden

Han beskriver videre hvordan alt gikk i svart og hvordan han våknet opp underveis i voldsepisoden. Da mener han den tiltalte satt oppå ham, og at han blir slått gjentatte ganger av den tiltalte over hele kroppen.

– Det var som en skrekkfilm, bare at dette var virkelig, sier han, og tilføyer:

– Han ble verre for hvert slag han slo. Han satt oppå ryggen min og slo og slo.

Under sin beskrivelse av volden sier den fornærmede at han får "flashback" av voldsepisoden mens han sitter i retten, og at han føler at tiltalte står bak ham og slår ham bakfra.

I ettertid forklarer han at han har fått en dødsangst og er hele tiden redd for å bli angrepet, og at han gjenopplever voldsepisoden.

Bjørn André Gulstad.

Bistandsadvokat Bjørn André Gulstad og statsadvokat Lars Fause i Alta tingrett. Bistandsadvokaten sier at de kommer til å kreve erstatning i en sivil sak, uavhengig av hva resultatet av tingretten blir.

Foto: Erik Lieungh

Mener volden skjedde i nødverge

Den tiltalte mannen bestrider ikke at det er han som sto bak volden, men at den kom som følge av nødverge.

De to var kamerater som ofte var sammen på fest. De sonet også sammen under et fengselsopphold for en tid tilbake. Den gangen sonet mannen som nå er fornærmede i saken selv en dom for å ha bitt en politibetjent i hånden. Han har også tidligere vært dømt for knivstikking.

Forsvarere spør den fornærmede om hva han gjorde i forkant av voldsepisoden:

Trakk du kniv?

– Nei.

– Men er det ikke rart at han plutselig bare angrep deg?

– Jeg mener det var fordi jeg skyldte penger.

Den tiltalte mener på sin side at det var snakk om bare noen hundrelapper den fornærmede skyldte ham.

Politiet

Politiet i Finnmark så seg nødt til å holde et eget pressemøte med pressen i etterkant av hendelsen hvor de forklarte hvor de lå an i etterforskningen. Voldsbruken var så ekstrem at flere i Alta-samfunnet var rystet. På bildet er lensmann Svein Tore Nilsen og etterforskningsleder Kenneth Nilsen sammen med pressen.

Foto: Kristian Sønvisen Bye

Mener fornærmede trakk kniv

Den tiltalte 20-åringen forklarer selv at han hadde oppsøkt mannens arbeidsplass, fordi han var på jakt etter arbeid etter at han nylig hadde blitt sluppet ut fra fengsel.

– Er det ikke rart at du dukker opp der midt på natten for å spørre etter arbeid, spør bistandsadvokaten.

– Ja, men for oss som ikke har jobb, så er det litt annerledes.

– Men hvorfor skal han stikke deg med kniv, når du bare er der for og spør etter jobb?

– Jeg kan ikke forklare det. Han virket paranoid og var muligens preget av abstinenser, men jeg vet ikke hvorfor, forklarer 20-åringen i retten.

– Jeg snur meg og springer mot utgangen. På tur mot døren ser jeg et hjulkryss, og ser at han prøver å stikke meg. Da blokkerte jeg med venstre arm og slo ham en gang i hodet.

Skajaluft

Til sammen mener han at den fornærmede mannen forsøkte å stikke ham cirka fire ganger.

Han forklarer at fornærmede fortsatt sto oppreist, og at han da slo to ganger til slik at den fornærmede falt med hodet først mot gulvet.

– Jeg var livredd og fikk panikk, og stikker der ifra, forklarer han retten.

Videre forteller han at han ble usikker på hva han skulle gjøre, og tenkte at han måtte ringe ambulansen slik at de kunne se til den fornærmede.

Han hadde samtidig bestilt en Oslo-tur noen uker tidligere, og bestemte seg for å dra nedover. Der ble han seinere pågrepet av politiet.

Tiltalte mener selv det er forferdelig å se den tidligere kompisen sin så skadet, men er helt uenig i hans framstilling.

– Det han forklarer stemmer overhodet ikke, sier han.

Han forsvarer Alexander Rydberg Greaker forklarer til NRK at de kommer til å prosydere for full frifinnelse.

– For meg framstår det som at han har vært i en vanskelig situasjon, og fornærmede har en svært sprikende forklaring. Det kommer til å slå hardt ned på, sier han.

Retten skal altså bruke tre dager på å behandle saken denne uka.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark