Hopp til innhold

Greenpeace-aktivister fengslet

Putin: – Det er fullstendig klart at de ikke er sjørøvere.

Russia Greenpeace

Greenpeace-aktivistene ble fraktet i buss av russisk politiet etter at de ankom Murmansk tirsdag.

Foto: Ap

30 aktivister fra miljøorganisasjonen Greenpeace er varetektsfengslet i Murmansk i Russland. President Vladimir Putin sier de har brutt folkeretten.

Vladimir Putin

Russlands president Vladimir Putin kommenterte onsdag de arresterte Greenpeace-aktivistene. Han erkjente at de ikke var pirater, men mente at de har brutt russisk lov.

Foto: ALEXEY DRUZHININ / Afp

De 30 aktivistene, som alle var om bord på Greenpeace-skipet «Arctic Sunrise», er fordelt på flere fengsler.

President Putin sier onsdag at det er «fullstendig klart at de ikke er sjørøvere. Men formelt prøvde de å overta plattformen. Det er klart at de brøt folkeretten».

Representanter for den russiske sikkerhetstjenesten FSB har tidligere anklaget Greenpeace-aktivistene for å være pirater, noe som i henhold til russisk lov kan medføre inntil 15 års fengsel.

Greenpeace-aktivistene forsøkte å gå over på en russisk borerigg i havet sør for Novaja Semlja for å protestere mot olje- og gassletingen. Organisasjonen mener den representerer en stor fare for miljøet i Arktis.

– Gode nyheter

Leder i Greenpeace Norge, Truls Gulowsen, mener uttalelsene fra Putin er gode nyheter.

– Anklagene om piratvirksomhet var absurde, og virket som et desperat forsøk fra FSB om å legitimere deres ulovlige bording og true Greenpeace til taushet. Vi antar at aktivistene mottar tiltale senest innen torsdag kveld, 48 timer etter at de forlot skipet, sier Gulowsen i en pressemelding.

«Arctic Sunrise» ligger fortsatt ankret opp utenfor Murmansk.

– Aksjonistene blir nå avhørt. De gikk inn i området med vilje og viten, og for å protestere mot risikofull arktisk oljeboring. Mens aksjonistene sitter i varetekt fortsetter Gazprom å forberede oljeboring, med plattformen som kan bli den første som utvinner olje i isfylt arktisk farvann. Kommer de i gang som planlagt tidlig neste år, kan vi bare håpe at det ikke går galt, slik at vi unngår en stor oljeulykke i Arktis. Dessverre er det mye som taler for at de ikke vil klare å håndtere disse utfordringene, avslutter Gulowsen.

(NTB/NRK)