Hopp til innhold

Gransker kristne helsearbeidere som gir råd til unge om homofili

Fylkeslegen i Troms varsler omfattende granskning av to helsearbeidere i Tromsø, som gir råd til unge på det kristne nettstedet guttogjente.no. Nettstedet har fått krass kritikk for å blant annet være homofiendtlig.

Skjermdump fra Guttogjente.no

Guttogjente.no er en kristen veiledningside med temaene kropp, sex, forhold og identitet.

Fylkeslege Svein Steinert

Fylkeslege i Troms, Svein Steinert.

Foto: Tora Lind Berg/NRK

Fylkeslege Svein Steinert i Troms varsler grundig gjennomgang av helsepersonells medvirkning på den kristne rådgivningsstedet guttogjente.no.

Fylkeslegen er representant for det nasjonale helsetilsynet i landet.

Det skriver avisa Dagen, som omtalte saken først.

Nettstedet guttogjente.no beskriver seg selv som en «annerledes veiledningsside» ut ifra et kristent livssyn, med temaene kropp, sex, forhold og identitet.

Har fått mye kritikk

Nettstedet har høstet stor kritikk i både VG og Dagbladet, for å fraråde folk å gå inn i en homoseksuell relasjon. De fordømmer også onani.

Selv om Bibelen ikke fordømmer mennesker som har homofile følelser, så er den tydelig på at det ikke er bra for oss å ha sex med en person av samme kjønn som oss selv.

www.guttogjente.no

NRK har gjentatte ganger prøvd å komme i kontakt med fylkeslegen, men han er utilgjengelig for kommentar. NRK har snakket med assisterende fylkeslege, som bekrefter at fylkeslegen har varslet en grundig gjennomgang av saken.

Hun kan ikke selv kommentere dette.

Kan gi ungdom store belastninger

Til avisa Dagen sier fylkeslegen i Troms følgende:

– Opplysninger som kommer frem på denne siden, kan være egnet til å gi store belastninger og kanskje negative helsekonsekvenser for ungdom. Opplysningene er ikke i tråd med de opplysningene som norske helsemyndigheter ønsker å formidle om seksualitet og forholdet til egen kropp, sier Svein Steinert.

Selv om helsepersonellets innsats for nettsiden foregår på fritiden, mener fylkeslegen at medvirkningen kan være problematisk.

Jesus sa at den som ser på en annen person med begjær har brutt ekteskapet i sitt hjerte (Matteus 5.28). Det betyr at vi ikke skal fantasere om sex med en person vi ikke er gift med. For å kunne leve rett må vi også tenke rett.

www.guttogjente.no

– Det avgjørende er at de bruker sine yrkestitler i denne informasjonen, sier han.

Ønsker ikke å kommentere saken

To av de tre helsearbeiderne som sitter i fagrådet på nettstedet, er ekteparet Maren og Sven Weum som er bosatt i Tromsø.

Fagrådet til nettstedet svarer kristene ungdommer på spørsmål de lurer på. Som oftest omfatter de sex, kropp og identitet.

Fagrådet består også av en teolog.

Maren Weum er fagkoordinator for helsestasjon- og skolehelsetjenesten i Tromsø kommune. Hun er også tidligere helsesøster.

Sven Weum er overlege ved Røntgenavdelingen på Universitetssykehuset Nord-Norge, lektor ved Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Tromsø og stipendiat ved Institutt for medisinsk biologi.

NRK har vært i kontakt ekteparet, men ingen av dem ønsker å kommentere denne saken.

Byråd for utdanning i Tromsø kommune, Anna Amdahl Fyhn vil ikke kommentere saken før fylkeslegen har behandlet den.

Kommunen godt fornøyd med Weum

Greta Jentoft

– Vi er ikke bekymret for at Weum skal utøve denne type veiledning til noen av våre barn og unge, sier Greta Jentoft.

Foto: NRK

Greta Jentoft er enhetsleder for forebyggende helsetjenester i Tromsø kommune, og sjefen til Maren Weum.

Hun sier de er godt fornøyd med Weum sitt arbeid for kommunen, og kjent med hennes stilling hos guttogjente.no.

– Vi har hatt en åpen dialog om denne saken lenge. Vi har jobbet for å forhindre at hun kan gi noen informasjon til ungdom som ikke er den helsepolitiske forsvarlige veiledninga som helsesøstre til vanlig står for, sier Jentoft til NRK.

Ikke direkte kontakt med ungdom

Weum har ingen direkte kontakt med ungdom eller noen andre av Tromsø kommunes brukere på bakgrunn av hennes livssyn.

– Hennes jobb innebærer planlegging og tilrettelegging for møter og avtaler. Alle saker som gjelder ungdom og spørsmål om seksualitet har en annen gruppe helsesøstre ansvar for å svare på, sier Jentoft.

Hun understreker at de ikke ansetter folk på bakgrunn av religion eller politisk ståsted.

Roser fylkeslegen

Men Jentoft syns det er bra at fylkeslegen nå har bestemt seg for en grundig gjennomgang av helsepersonells medvirkning på det kristne nettstedet.

– Jeg syns det er veldig bra at fylkeslegen nå vil se på om dette er en rollekonflikt eller ikke. Så får vi se hva han kommer frem til.