Hopp til innhold
Kronikk

Tanketeknikker mot urene tanker

Nettsiden GuttogJente.no lærer tenåringer «tanketeknikker» mot sexfantasier og råder homofile til å leve alene – alt godkjent av et medisinsk fagråd.

Skjermdump fra Guttogjente.no

16 organisasjoner står bak GuttogJente.no, blant andre Frikirken, Misjonssambandet, Norges kristelige student- og skoleungdomslag, Frelsesarmeen, Misjonsforbundet, De frie evangeliske forsamlinger og Familie & Medier. Foto: Skjermdump fra guttogjente.no

«Hei, jeg er en jente som skal starte i niende etter sommeren. Noen ganger har jeg fantasier om sex, og nakne gutter. Dette startet for cirka to år siden, og jeg vil gjerne stoppe å tenke urene tanker. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre for at det skal stoppe»,

Spørsmålet over er tatt fra nettstedet GuttogJente.no som er drevet av en bred koalisjon av kristne organisasjoner med mål om «å tilby unge mennesker veiledning i spørsmål om kropp og følelser, sex og samliv ut fra et kristent livssyn».

Her kan unge kristne få svar på spørsmål som: «Er homofili virkelig galt?», «Er det greit å onanere?» og «Hvordan slutte å like gutt i klassen?», samt litt mer kryptiske utlegninger om temaer som «Hva skjer i det usynlige når to mennesker har sex?».

LES OGSÅ: Populær spørretjeneste kan bli stengt etter budsjettkutt

En vakker gave - men ikke nå

Svarene på spørsmålene tar utgangspunkt i en tilsynelatende positiv innstilling til sex og samliv: Seksualiteten din er en vakker og fin ting som Gud har gitt deg for at du skal dyrke den og glede deg over den. Når du er gift.

Før den tid, derimot, er seksualiteten en farlig kraft som først og fremst skal undertrykkes etter beste evne. Er du 13 år og har seksuelle fantasier? Det er helt normalt og det skal du ikke være redd for. Du skal bare ta disse tankene og dytte dem langt, langt ned i et mørkt hull og legge et tungt lokk over, og forsøke å tenke på noe annet.

Ifølge rådgiverene på guttogjente.no, som støttes av et fagråd bestående av en lege, en helsesøster og en sykepleier, er det skadelig å ha sex før ekteskapet. Onani kan også være skadelig, fordi det kan fungere som «et slags rusmiddel». Nettsiden anbefaler at man bør unngå å onanere inntil man blir gift.

Svarene tar utgangspunkt i en tilsynelatende positiv innstilling til sex og samliv.

Anders S. Løvlie

Eller, som rådgiverne skriver til jenta i niende klasse med de urene tankene:

«Det er fint at du ønsker å ha kontroll på tankene dine. Det er flere tanke-teknikker som er gode til å stoppe uønskede tanker.

Når de uønskede tankene kommer kan du for eksempel:

a: Ta «fjernkontrollen» og bytte kanal. Bestem på forhånd hvilket «program» du skal ha på den nye kanalen og begynn å «se/tenke» på det.

b: Sette tankene på en sky og la dem seile avgårde. La nye tanker seile inn. Bestem på forhånd hvilke tanker som skal erstatte de som seilte forbi, så slipper du å lete etter noen.

c: Tenke alternative tanker. Hva annet kan du tenke? Gi deg selv gode argumenter og alternative tanker som om du var din venninne.»

LES OGSÅ: - Liv kan gå tapt uten Klara Klok

Puberteten er ingen spøk

En annen jente, 16 år, skriver at hun er forelsket i en i klassen som riktignok er «smart, kristen og hyggelig» – problemet er bare at han går i en annen kirke. Så spørsmålet er: «Hvordan kan jeg låse hjertet mitt og ikke slippe ham inn?»

Svaret? Som alltid: Sett tankene på skyen og la dem seile bort.

«Det er alltid tankene våre som skaper følelser, så dersom du finner alternative tanker om gutten du ikke vil ha følelser for, vil det hjelpe. Så istedenfor å fokusere på alt det positive ved ham, kan du da heller tenke på forskjellene som gjør at du ikke vil velge ham. Lykke til.»

Hva gjør det med seksualiteten til en jente når hun som 13-åring får høre at den beste måten å forholde seg til seksuelle tanker er å undertrykke dem så godt hun bare kan?

Anders S. Løvlie

Som voksen med både puberteten og kristendommen på god avstand er det lett å le litt av både de mange merkelige, angstfylte problemstillingene som presenteres («Bør jeg stoppe å onanere?», «Er det synd å forestille seg peniser?») og rådgivernes litt klønete forsøk på å fremstå som sex-positive samtidig som de fleste rådene dreier seg om hvordan man kan unngå å tenke på sex.

Men puberteten er ikke noen spøk når man står midt oppe i den. For de kristne tenåringene som skriver inn til guttogjente.no kan det være høyst alvorlig.

Hva gjør det med seksualiteten til en jente når hun som 13-åring får høre at den beste måten å forholde seg til seksuelle tanker er å undertrykke dem så godt hun bare kan? Eller hvordan er det for en ung homofil å få høre at det beste han kan gjøre er å bekjempe de syndige følelsene sine og satse på å leve alene resten av livet?

FØLG DEBATTEN: Ytring på Facebook

Fagråd av helsepersonell

Organisasjoner som Frikirken, Misjonssambandet, Norges kristelige student- og skoleungdomslag, Frelsesarmeen, Misjonsforbundet, De frie evangeliske forsamlinger, Familie & Medier og resten av de 16 organisasjonene som står bak guttogjente.no når ut til en ikke ubetydelig minoritet av norske barn og unge.

Nettstedet ikler seg ikke bare en religiøs autoritet, det har også et «fagråd» bestående av en sykepleier, en helsesøster og en overlege, som tilsynelatende går gode for den faglige gehalten i rådene som gis.

Er det ok at sykepleieren stiller seg bak et budskap om at det er ’skadelig’ å ha sex før man er gift?

Anders S. Løvlie

Mener virkelig overlege Sven Weum, som oppgir at han er medlem av «European Society for Sexual Medicine», at det er god seksualrådgivning å gi en femten år gammel jente en liste med «tanketeknikker» for å bekjempe «urene tanker»? Hva tenker Maren Weum, «helsesøster med videreutdanning i psykososialt arbeid blant barn og unge», om å fortelle homofile tenåringer at «på lang sikt vil det være bedre å leve alene enn å gå inn i et homoseksuelt eller lesbisk forhold»? Er det ok at «sykepleier og familieterapeut» Irene Ludvigsen stiller seg bak et budskap om at det er «skadelig» å ha sex før man er gift?

PS: For den som fortsatt måtte lure på om det er synd å forestille seg peniser: Svaret avhenger selvsagt av om du er gutt eller jente. Er du gutt? Ja, da er det synd. Er du jente? Da skal du huske på at seksualiteten er en vakker ting som Gud har gitt deg for at du skal glede deg over den, og for øvrig bør du sette de syndige tankene dine på en sky og bare la dem seile bort mens du konsentrerer deg om å tenke glade tanker. Men bare ikke altfor glade.