Gode sjanser for å se dette i kveld

En gasseksplosjon på sola gir gode sjanser for å se nordlyset, både nord og sør i landet.

– Prognosene sier at skyen av gass treffer jordas beskyttende magnetfelt rundt klokka 21 norsk tid i kveld. Over de nordligste fylkene, blir det nok ganske flott når det treffer, sier Pål Brekke, seniorrådgiver ved norsk romsenter til NRK.

Det er et moderat gassutbrudd på sola som har slynget ute an sky av gass og magnetisme mot jorda. Det var NASAs Stereo-B-satellitt som først oppdaget skyen, skriver Brekke i en pressemelding.

– Det er magnetfeltet inne i gass-skyen som avgjør når nordlyset treffer atmosfæren vår. Når skyen passerer to satellitter like utenfor magnetosfæren, får vi bedre prognoser på når den treffer, sier Brekke.

Gode sjanser i sør

Det forventede nordlyset er så sterkt at det også vil gi gode sjanser for nordlys også i Midt-Norge og sørover i landet. Kanskje blir det også nordlys å se over Oslo. Her har det bare vært ti tilfeller av flott nordlys de siste to årene.

Kjell Henriksen-observatoriet utenfor Longyearbyen er en del av Universitetssenteret på Svalbard, og forsker på nordlyset. De legger ut oppdatert nordlysvarsel på sine hjemmesider.

I høst lanserte de også en gratis applikasjon for smarttelefoner, som gir beskjed om hvor nordlysovalen ligger, direkte inn på din mobiltelefon.

Se nordlysets fantastiske spill over Varanger:

– Ta turen ut

– Følg med på varslene. Ser du at nordlysovalen beveger seg over stedet du bor, bør du ta turen ut i kveld, oppfordrer Brekke.

Gasseksplosjoner på solen skjer nesten daglig, men som oftest skjer det på den siden som vender bort fra jorda.