Hopp til innhold

Ønsker EU velkommen som observatør i Arktisk råd

Utenriksminister Jonas Gahr Støre er glad for det arktiske engasjementet EU og utenrikssejf lady Catherine Ashton viser.

Jonas Gahr Støre

Under besøket i Longyearbyen snakket også Jonas Gahr Støre til unge og voksne i forbindelse med solas tilbakekomst på den gamle sykehustrappa.

Foto: Torill Ustad Stav / NRK

Onsdag og torsdag har Støre hatt lady Ashton som gjest under et besøk på Svalbard.

De har snakket med folk i Longyearbyen, og fått en introduksjon på Universitetssenteret på Svalbard. Torsdag dro de i helikopter til forskerbyen Ny-Ålesund på nesten 79 grader nord.


– Det var en fantastisk flytur gjennom utrolig natur til et spennende samfunn. Ny-Ålesund er en internasjonal forskningsstasjon, og her jobber flere forskere fra EU-land, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til NRK.

EU interessert i Arktisk råd

Han forteller at EU viser interesse for å få en kunnskap om det som skjer i Arktis, som stemmer med virkeligheten.

– Da er det bra at de tar imot invitasjonen fra Norge om å reise til det nordligste av vårt land. Det er en rolle vi tar med begge hender, sier Støre.

EU har vist interesse for å få en rolle i Arktisk råd, som observatør.

– Det syns vi er en fin ting. Det styrker Arktisk råds stilling som det stedet du kommer for å diskutere Arktisk politikk, sier Støre.


Som en avslutning på besøket fikk han, Ashton og resten av delegasjonen delta på solas tilbakekomst i Longyearbyen. Her synger barna i byen sanger til sola, som dette året glimret med sitt fravær.