Gjenoppliver tradisjonen med sommerteater i Tromsø

I løpet av denne sommeren kommer Tromsø til å få et merkbart tilskudd til sitt omfattende kulturliv. En gjeng teaterentusiaster har nemlig bestemt seg for at byen skal få et sommerteater.

Gjenoppliver sommerteater i Tromsø

Alexander Martinsen og Christian Justad Tønsvoll starter ikke bare et sommerteater, men et helt eget byteater. Her med skuespiller Anethe Alfsvåg.

Foto: Tom Søbstad / NRK

– Her skal Tromsø Byteater, som er helt nytt, spille sommerteater 10–21. august. Vi ønsker å lage forestillinger for hele familien, sier Alexander Martinsen som sammen med Christian Justad Tønsvoll har startet et helt eget byteater.

Planene ble presentert på Mortengården i Folkeparken i Tromsø mandag. Det er ingen andre som lager sommerteater i Tromsø, derfor ville Alexander og Christian benytte muligheten til å gjøre nettopp det.

– Vi har med oss flere småbarnsforeldre som vet at når sommeren nærmer seg slutten, så er det lite å finne på og behov for nye tilbud. Vi har lyst å invitere til teaterforestilling og grilling i Bukta etterpå, sier Alexander Martinsen til NRK.

Byteateret har inngått et samarbeid med Perspektivet Museum som gjør at de kan bruke uteområdet i umiddelbar nærhet til Telegrafbukta.

– Gleder meg veldig mye

Sommerteateret vil altså foregå på en naturlig scene midt i skogen, og det er ikke stort behov for scenografi.

Første forestilling for Tromsø Byteater er «Himmelen har mange måner» som er basert på en kjent amerikansk barnebok ved samme navn av James Thurber.

– Det er en fin historie om en liten prinsesse som forspiser seg på eplekake. Hun blir kjempesyk, så mener hun at det eneste som kan gjøre henne frisk er om hun får månen. Kongen tar det på ramme alvor og gjør alt i sin makt for å få hentet ned månen, sier Alexander Martinsen som er frilansskuespiller som blant annet har jobbet på Hålogaland Teater.

Anethe Alfsvåg er en av skuespillerne som er med på laget. Hun er kjent for mange barn fra forestillingene Billig Brus og har hatt flere roller de siste årene på Hålogaland Teater.

– Jeg gleder meg veldig mye, og det blir en kjempefin forestilling om prinsesse Leonore.