Hopp til innhold

Gass stanser tunnelarbeid – arbeidere til sykehus

Arbeidere som jobbet i Ibestadtunnelen ble sendt til sykehus etter å ha følt ubehag. Nå er vedlikeholdsarbeidet stanset etter for høye målinger av gassen NO2.

Ibestadtunnelen

Fv. 848 Ibestadtunnelen – sett fra Hamnvik.

Foto: Statens vegvesen

– Vi fikk melding fra entreprenøren om at alle som jobbet i tunnelen ble sendt til sjekk på sykehuset i Harstad tidligere i dag på grunn av ubehag, sier seksjonsleder i Statens vegvesen, Tor Ivar Johnsen til NRK.

Det skal være snakk om fire til fem arbeidere, og Johnsen har torsdag kveld ikke hørt resultatet etter helsesjekken

– Dette er en sak som entreprenøren selv håndterer opp mot sine egne arbeidere, men vi har ikke fått melding om at noen skal være alvorlig skadd. En person har forhøyede blodverdier som et resultat av å være eksponert for denne gassen, forteller seksjonslederen.

– Gassen kan være farlig

Mandag startet vedlikeholdsarbeid i Ibestadtunnelen, og det har blitt jobbet fra klokken 22.45 og 06. Over flere netter er det målt for høye verdier av gassen NO2 i tunnelen, ifølge Statens vegvesen.

– Det er en gass som oppstår ved forbrenning av drivstoff, og i en tunnel vil man få en konsentrasjon av denne gassen. Den kan være skadelig på sikt, og det er årsaken til at vi har stanset arbeidet, sier Tor Ivar Johnsen.

Ibestadtunnelen som ligger på Fylkesvei 848 er en undersjøisk tunnel, som gjennom mange år er kjent for stor vanninntrenging og mye fukt. Arbeidet som nå blir gjort er fjellsikringsarbeid, og en del vann- og frostsikring, ifølge Johnsen.

Etter at det ble kjent at luftkvaliteten er for dårlig er det iverksatt en del tiltak.

– Vi jobber med å få på plass ytterligere vifter for å få ut gassen, slik at det skal være mulig å jobbe der. I tillegg vil det være manuell dirigering og ledebil døgnet rundt.

Vil følge situasjonen tett

Johnsen understreker at om man beveger seg som trafikant i tunnelen, blir man utsatt for en minimal mengde gass og foreløpig er det kun lengre opphold i tunnelen som er ansett som en risiko. Men Statens vegvesen vil ha ledebil for å ha kontroll på kjøretøyene.

– Dette er en tunnel som det fra før av ikke er lov å sykle gjennom, men vi har plassert vakter for sikkerhetsskyld.

Arbeidet skulle i utgangspunktet være ferdig i august en gang, men nå avventes oppstart til luftkvaliteten er under kontroll.

– Det viktigste for oss er at arbeiderne som skal jobbe der kan gjøre det på en trygg og god måte, sier Johnsen til NRK.

Statens vegvesen vil følge situasjonen tett og kommer tilbake med mer informasjon så fort de vet mer om luftkvaliteten og når anleggsarbeidet eventuelt kan starte opp igjen.