Frykter babyboom vil gi barnehagetrøbbel

Det er forventet nær 80 nye barn i Vadsø i Finnmark. Samtidig har flere barnehageavdelinger blitt lagt ned.

Vadsø

BABYBOOM: I Vadsø er det nå 28 flere flere gravide i år enn i fjor. Flere av innbyggerne i Vadsø er bekymret for om deres barn vil få barnehageplass eller ikke.

Foto: Stian Strøm

– Jeg er gravid og bekymret. Én barnehage er lagt ned og jeg hører rykter om at andre også skal legges ned, sier en gravid dame NRK har snakket med i Vadsø.

Hun mener kommunen burde arbeide med å skaffe flere barnehageplasser.

– Det er babyboom her om dagen, så de bør ikke legge ned flere nå. De bør heller åpne opp for flere plasser.

Outi Gunnari

Jordmor Outi Gunnari forteller at er mange er bekymret for om deres barn vil få barnehageplass.

Foto: Trine Vidunsdatter

28 flere gravide

Outi Gunnari, kommunejordmor i Vadsø Kommune, bekrefter situasjonen.

Hun sier mange av foreldrene som har fått eller venter en baby i år er bekymret for at deres lille ikke skal få barnehageplass på grunn av det høye fødselstallet i år.

– Vi har egentlig 28 flere gravide i år enn vi hadde i fjor. Selvfølgelig så er det noen som flytter, men vi regner med at vi får nesten 20 flere babyer i år.

De siste årene har Vadsø ligget på rundt 50 nye barn per år.

– Vi har gitt beskjed til de som har ansvaret for barnehagene om at det fødes mange flere barn i år. Jeg regner med at de tar hensyn til det når de planlegger, sier Gunnari.

– Det er viktig! 20 flere barn betyr to barnehagegrupper til.

Kø for store mager

Jordmor i Vadsø bekrefter at flere av de gravide nå er bekymret.

Foto: Einar Kleveland / NRK

Lover barnehageplass

Kurt Schjølberg er kommunalsjef for kultur, utdanning og oppvekst i Vadsø kommune. Han tror at de skal klare å gi alle barnehageplass.

– De som har krav på barnehageplass skal selvfølgelig få det. Det har de alltid fått. Opptaket er 1. april, men ble flyttet til 1.mars slik at kommunen skal ha bedre tid og oversikt.

Schjølberg forteller at han har gitt beskjed til eiendomsforetaket i Vadsø om at de må se på eventuelle lokaler hvis det blir for lite plasser.

Er fortsatt usikre

Kurt Schjølberg

Kurt Schjølberg i Vadsø kommune tror de skal klare å gi barnehageplass til de som har krav på det.

Foto: Trine Vidunsdatter / NRK

Men de vet ikke hvor mange som søker før opptaket neste år.

– Lokaler er én ting, men det er også det å få tak i folk. Det er kanskje like viktig at vi får tak i kvalifisert personell, noe jeg er veldig opptatt av at vi skal ha.

– Har dere startet den jobben?

– Nei, vi har ikke startet. Vi må vente til etter nyttår før vi kan begynne å planlegge. Vi har i dag en ledig avdeling i Stubben og en i Vestra Jakobselv.

– Vil det ikke være for få plasser?

– En avdeling har plass til cirka ni barn hvis de er mellom ett og tre, og da har vi plass til 18 stykker. Det er ikke sikkert at alle søker barnehageplass. Det har vist seg å ligge mellom 90-95 prosent. Vi har også en del som flytter, og det er flere som flytter fra enn de som flytter til, mener Schjølberg.