Hopp til innhold

Fredag kom 100 nye flyktninger over grensa

Flyktningstrømmen over Storskog satte ny dagsrekord i dag. Kapasiteten i Kirkenes er sprengt, men ruta fra Russland til Norge får stadig mer internasjonal oppmerksomhet.

Syria-flyktninger på Storskog

OVER 900: I august vakte det oppsikt at det begynte å komme flere flyktninger til Storskog. Nå har det passert over 900.

Foto: Tarjei Abelsen/NRK

Da grensa stengte klokka 21, bekreftet politiet at tallet på nyankomne flyktninger ved Storskog hadde passert 100. Det var helt i tråd med varselet som var sendt ut tidligere på dagen.

– Vi har god kontakt med russiske grensevakter. Det er delvis det, og delvis egne opplysninger, som ligger til grunn for prognosen på 100, sa politiadvokat Jens Bernhard Herstad til NRK fredag ettermiddag.

Setter opp fly

Jens Bernhard Herstad

Politiadvokat Jens Bernhard Herstad sier politiet jobber på spreng med å ta unna flyktningene.

Foto: Stian Strøm / NRK

Mottakene i Kirkenes er sprengt, og politiet har sin fulle hyre med å transportere flyktningene videre. Det går to fly sørover lørdag og to nye søndag, samtidig med daglige bussavganger.

– Vi har plass til flyktningene, men det betinger at vi får fraktet dem som har ankommet tidligere, videre, sier Herstad.

Fredag ble det kjent at Sør-Varangers nabokommune Nesseby sier nei til å opprette et transittmottak.

– Jeg er svært skuffa over Nesseby. Men jeg velger å tro at politikeren der ikke skjønner alvoret av saken vi står i nå. Hadde de visst at vi risikerer at flere titalls mennesker kan stå uten tak over hodet, så tror jeg de ville opptrådt annerledes, sier ordfører Cecilie Hansen til NTB.

Øker beredskapen

Den voldsomme pågangen i Sør-Varanger gjør at Fylkesmannen har øket beredskapen. I tråd med kriseplanen overvåker Fylkesmannen situasjonen og holder kontakten med nasjonale myndigheter.

En representant har reist til Kirkenes for å hjelpe til med å koordinere situasjonen, mens Fylkeslegen følger opp og overvåker helsesituasjonen i alle de berørte kommunene.

Merkel snakket om ruta

Mens flyktninger druker på farlige sjøreiser over Middelhavet, er den nordlige flyktningruta i ferd med å få stadig større oppmerksomhet.

Den er omtalt i en egen artikkel i New York Times. Avisa skriver at Tysklands forbundskansler Angela Merkel trakk den fram i sin tale til EU-parlamentet onsdag – som et bevis på at flyktninger vil finne de mest oppsiktsvekkende alternativer hvis man stenger de tradisjonelle reiseveiene til Sør- og Mellom-Europa.

Nyheter fra Troms og Finnmark