Hopp til innhold

Skraplukt i kinomørket

«Kurt Josef Wagle og legenden om Fjordheksa» blir Norges første luktfilm. Men ikke alle duftene blir like behagelige for publikum.

Kurt Josef Wagle og Co.

Kurt Josef Wagle (Stig Frode Henriksen) og co. er på leting etter Wagles homofile sønn i «Kurt Josef Wagle og legenden om Fjordheksa»

Når skrekkomedien «Kurt Josef Wagle og legenden om Fjordheksa» har premiere neste helg så blir det en duftende filmopplevelse.

Publikum vil få utdelt skrap- og luktkort med forskjellige lukter som skal passe til handlingen i filmen.

Se klipp fra filmen her:

Kurt Josefs sønn er forsvunnet:

Byr på bæsj i kinomørket

Regissør Tommy Wirkola forteller at han fikk ideen etter å ha sett en dokumentar om filmskaperen bak den amerikanske luktfilmen «Polyester» .

– Vi tenkte at det blir en fin overraskelse, en artig touch til filmen, sier Wirkola.

– Det blir mange koselige dufter, som skog og mose. Og så blir det noen som ikke lukter fullt så godt. En som minner om eh, kroppslig avfall.

– Som bæsj?

– Ja, vi håper publikum synes det er morsomt og ikke altfor kvalmende, sier Wirkola. Han tror duftene vil hjelpe publikum å komme mer inn i filmen, uten at det skal ta over opplevelsen helt.

Tommy Wirkola

Tommy Wirkola vil gi publikum en duftende kinoopplevelse. (Arkivfoto)

Foto: Meek, Tore, Tore Meek / SCANPIX

«Odorama»

Selv om «Kurt Josef Wagle og legenden om Fjordheksa» blir første norske luktfilm er gimmicket egentlig gammelt. «Smell-O-Vision» eller «Odorama» var betegnelsen på luktfilmene som hadde som mål å gi publikum mer realistiske opplevelser i salen.

På 60-tallet sprayet man forskjellige lukter ut i salen via ventilasjonsanlegg, og på 80-tallet kom skrapekort med lukt.

«Blair Witch Project» møter «Spinal Tap»

Filmen om Kurt Josef og fjordheksa er en såkalt mockumentary , eller tulledokumentar.

Kort fortalt går handlingen ut på at Kurt Josef Wagle drar ut i Tappeluftskogen for å lete etter sine homofile sønn Tordenskjold. Han er overbevist om at Tordenskjold er tatt av Fjordheksa, og han tar meg seg et følge for å spore ham opp.

Wirkola som tidligere har regissert filmsuksessene «Død Snø» og «Kill Buljo», beskriver filmen som en blanding av «Blair Witch Project» og «Spinal Tap».

Anmeldelse av «Død Snø»

Anmeldelse av «Kill Buljo»

Kjente fjes

Med på rollelisten er blant annet Kristoffer Jones, Bjørn Sundquist, Cecilie Mosli, Julia Schacht og Stig Frode Henriksen.

Joner spiller den pedofile ungdomsskolelæreren Gregor, som ikke lenger får jobb i Sør-Norge. Mosli spiller synske Lillian, mens Schacht fyller skoene til selveste fjordheksa.

Cecilie Mosli som synske Lillian:

Kristoffer Joner som Gregor Hykkerud:


«Kurt Josef Wagle og legenden om Fjordheksa» har førpremiere i Alta 4. mars, mens norgespremieren er 5. mars.

Les også:

Ny serie fra Kill Buljo-gjengen

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.