Hopp til innhold

Foreslår å gi Snowden Bjørnson-prisen i Russland

Kan ikke Edward Snowden komme til Norge for å motta Bjørnson-prisen, så må vi komme til ham, eller møte ham på grensa til Russland få kilometer fra Kirkenes.

Trond Andresen

Amanuensis ved NTNU Trond Andresen foreslår at Bjørnson-prisen kan deles ut i Russland om ikke Norge sikrer at Edward Snowden kan plukke den opp i Molde uten å bli arrestert.

Foto: Privat

Det foreslår amanuensis ved NTNU Trond Andresen. I sin faste spalte i Klassekampen foreslo han først å holde en markering på norsk side, for så å strekke seg over grensen med prisen.

– Jeg har vel endt opp med å foreslå at en Kirkenes-folk med grenseboerbevis sammen med Bjørnson-komiteen drar til russisk side og deler ut prisen der. Gjerne med ordføreren i Sør-Varanger og korps fra Kirkenes, sier Andresen.

– Ynkelig av Norge

Grensekommiseriatet, som fører tilsyn med grenseavtalen mellom Norge og Russland, sier til NRK at det ikke vil være naturlig å godta et slikt arrangement på grensen. Det ville i såfall måtte bestemmes politisk, og dermed vil det ikke være mulig nå.

Grensestasjonen mellom Norge og Russland på Storskog ved Kirkenes

Den første ideen til Trond Andresen gikk ut på å dele ut Bjørnson-prisen på den norsk-russiske grensen. Men strenge regler for ferdsel på grensen har gjort at Andresen har modifisert sin idé.

Foto: Erlend Aas / SCANPIX

Andresen har latt seg provosere over at Norge ikke kan garantere for Snowdens frihet hvis han vil dra til Molde for å motta Bjørnson-prisen 5. september.

– Jeg syns det er så ynkelig av Norge å ikke la han komme hit med en garanti om at han er trygg. Så tenkte jeg at dette er jo vårt naboland, og det kan jo være et signal om det gode naboskapet og at det må opprettholdes i disse tider hvor det hisses opp til kald krig, utdyper Andresen.

Vil ha Snowden til Norge

– Foreløpig jobber vi for å få Snowden til Molde 5. september. Denne ideen ser vi på som en mulig plan b, c eller d, sier Kristenn Einarsson i Bjørnson-akademiet, som skal dele ut prisen.

De har nå fått svar fra justisministeren, som ikke kan garantere for Snowdens frihet.

– Justisministeren har svart med å be oss ta kontakt med UDI og domstolene, om henholdsvis visumfri innreise og fri passasje inn til landet, sier Einarsson.

Kan bli avgjort i retten

Juristene til Bjørnson-akadamiet mener norsk lovverk åpner for å gi Edward Snowden garantier for å komme og motta prisen uten fare for pågripelse, fordi sikkerheten som varsler går foran eventuelle påstander fra USA om spionasje.

Rune Rafaelsen

Tidligere leder av Barentssekretariatet tror ikke det er en god idè å blande lokalt samarbeid sammen med den storpolitiske saken Snowden har blitt.

Foto: Gunn-Mari Eliseussen / NRK

– Om vi tar det til domstolene vil vi vurdere de nærmeste dagene, sier Einarsson.

Støtter ikke grenseforslaget

Rune Rafaelsen, som er ordførerkandidat i Sør-Varanger og tidligere leder for Barentssekretariatet, vil ikke ha prisoverrekkelse på grensa.

– Prisen bør deles ut der den hører hjemme, i Molde. Å blande inn det regionale samarbeidet vi har bygd opp over 20 år med en slik storpolitisk sak tror jeg vil være uheldig. Gi ham prisen, men ikke gjør det på grensen her. Det er ingen god idé, sier Rafaelsen.