Hopp til innhold

Nå stemmer Alta over Finnmarks framtid

Mens 16-åringene Reina og Benedicte ikke vil endre historien, vil Ina (24) inn i Troms. Folkeavstemningen om Alta og Finnmarks framtid er i gang.

Reina Svaler og Benedicte Lyngmo avgir stemme i Alta

FOR FINNMARK: 16-åringene får stemme, og både Reina Svaler og Benedicte Lyngmo vil forbli i Finnmark.

Foto: Hanne Larsen / NRK

I resten av Finnmark har det vært overveldende flertall for å splitte opp storfylket Troms og Finnmark langs den gamle grensen.

Alta har fremstått som et unntak: Her ønsker flere politikere å tilhøre Troms i fremtiden, også om de øvrige 17 kommunene blir sitt eget Finnmark.

I folkeavstemningen i dag er spørsmålet om kommunen bør søke om å bli en del av Troms etter at splittelsen av fylket er gjennomført.

Få forhåndsstemmer

Drøye 20 prosent av de stemmeberettigede har forhåndsstemt i Alta. Til sammenligning var den samme andelen 47,8 prosent ved stortingsvalget.

Ved folkeavstemningen i 2018, der folk i Finnmark fikk si om de ville bli slått sammen med Troms, var valgdeltakelsen på 58 prosent. Her stemte 87 prosent imot en sammenslåing med Troms.

Tallene med tidligere avstemminger er ikke helt sammenlignbare, for ved den rådgivende folkeavstemningen i dag har også 16-åringene stemmerett.

To av dem er ikke i tvil når NRK spør om hva de ønsker.

– Jeg har tenkt å stemme på Finnmark. Det er det vi er en del av historisk, sier Benedicte Lyngmo.

Hun mener det blir bedre i fremtiden også.

– Det er bedre å være storebror i Finnmark enn lillebror i Troms, sier hun.

Klassevenninnen Reina Svaler synes heller ikke det har vært et vanskelig valg.

– Ikke i det hele tatt. Jeg visste fra starten av da dette ble et problem, hva jeg ville stemme. Det har med historien å gjøre. Vi har alltid vært en del av Finnmark.

Ina Johanne Hansen

Yrkessjåførlærling Ina Johanne Hansen tror det kan bli mer penger til vei og samferdsel hvis Alta blir en del av Troms.

Foto: hanne Larsen / NRK

Håper på bedre veier

Ina Johanne Hansen (24) synes det er viktig å si sin mening om saken. Yrkessjåførlærlingen sier at diskusjonen har gått frisk rundt lunsjbordet de siste dagene. Selv har hun landet på Troms.

– Jeg synes vi har dårlige veier. Det er mye som kan forbedres, så kanskje det hjelper å flytte over til Troms. Det er et litt større fylke og har mer penger, høres ut som, så kanskje det kommer litt over på oss.

Bjørn Tore Andersen synes valget er viktig, men vanskelig.

– Valget har ikke vært så lett med tanke på at det ikke har vært så mye informasjon, synes jeg. Men jeg har snakket om moren min, og hun sier hva jeg skal stemme, fleiper han.

Brekkstang for en omkamp

Fylkespolitiker Trine Noodt fra Venstre er blant dem som stemmer for at Alta skal til Troms. Hun tror derimot ikke det er noe realisme i det, fordi Stortinget vil mene at rest-Finnmark vil bli for lite.

Hun håper at en protest fra Alta kan føre til en ny utredning om hele splittelsen av storfylket. Den er bygget på følelser og et altfor dårlig faktagrunnlag, sier Noodt.

Stortinget er egentlig ferd med å gjøre en beslutning på sviktende grunnlag. Det bekymrer meg sterkt, sier Noodt.

Trine Noodt

Trine Noodt (Venstre) stemmer for en løsning hun egentlig ikke tror er gjennomførbar. Hensikten er å tvinge fram fakta om splittelsen av Troms og Finnmark

Foto: Stian Strøm / NRK

– Jeg håper Troms og Finnmark vil kunne fortsette når vi får fakta på bordet. Det får vi ikke uten en søknad om at Alta kan bli en del av Troms. Det er den eneste måten å tvinge fram fakta.

Arbeiderpartiet har anbefalt sine medlemmer om å stemme for å bli i Finnmark. Gruppeleder Kristin Jensen mener Noodt tar feil når hun mener Troms har en lysere fremtid, og viser til at hele Nord-Norge har de samme problemene, blant annet med lave fødselstall.

Kan brukes mot regjeringen

Finnmark fylkeskommune har en dårligere økonomi enn Troms, og senterpartipolitiker i Alta, Vegar Einvik Heitmann, mener erfaringene med storfylket er gode. Han skulle egentlig ønske at oppsplittinga ikke blir gjennomført.

Som en nest best løsning mener han Alta bør til Troms.

Vegar Einvik Heitmann

Vegar Einvik Heitmann (Sp) skulle egentlig ønske at oppsplittinga ikke blir gjennomført.

Foto: Anniken Pedersen / NRK

– Hvis Stortinget likevel vil tvinge oss til å bli i Finnmark, må de stille opp med ressurser. Slik signalene er nå er det ingenting som tilser at vi vil være et bærekraftig fylke etter oppsplittinga, sier Heitmann.

NRKs politiske kommentator Lars Nehru Sand sier at et ja til Troms fra Altas side vil by på utfordringer, særlig for Senterpartiet. Dette fordi regjeringen trolig ikke kommer til å innfri et ønske fra Alta om å forlate Finnmark.

– Da kan det brukes mot regjeringen, og særlig Senterpartiet. At man ikke lytter til folket når det kommer stykke, sier Sand.

Lars Nehru Sand

NRKs politiske kommentator Lars Nehru Sand tror ikke regjeringen kommer til å innfri et ønske fra Alta om å forlate Finnmark.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Avgjøres fredag

Stemmetallene ventes å være klare i 22-tiden tirsdag kveld. Da har kommunen tillyst en pressekonferanse.

En meningsmåling i forrige uke viste et klart flertall på 50,6 prosent for at Alta skal forbli i Finnmark. 44,6 prosent vil bytte fylke, mens 4,8 prosent ikke har bestemt seg. Det betyr at oppslutningen om Finnmark har gått litt ned siden forrige meningsmåling i fjor høst, mens flere av de usikre har bestemt seg for at de vil til Troms.

Folkeavstemningen er rådgivende, så kommunestyret i Alta er ikke bundet når de avgjør saken fredag.

Det er Stortinget som skal avgjøre om Alta eventuelt kan bli en del av Troms. Så langt har kommunalministeren kun lovt at dette i tilfelle skal utredes grundig.

Les også Folkeavstemning i Alta: Skoleelever vil at Alta skal tilhøre Finnmark, og ikke Troms

10.klassingene Rikke W. Gustavsen, Vilde Kristensen, Jassim M. Rayan og Patrik M. Edvardsen ved Sandfallet ungdomsskole, ønsker at Alta skal være en del av Finnmark.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark