Følg 70.000 sjøfugl døgnet rundt

Fuglefjellet på Hornøya utenfor Finnmark har et yrende liv av sjøfugler. 10. juni er det premiere på NRKs nye naturserie, hvor du kan følge livet i fuglefjellet minutt for minutt.

Hornøya 2

70.000 sjøfugl bor tett i tett i den bratte fjellsiden.

Foto: Trond Berg / NRK

– Dette er noe vi gjør for å ha fokus på hva som skjer med sjøfuglene våre. De fleste er i sterk tilbakegang. Vi ønsker å fortelle hva som skjer og hvorfor, og skaffe interesse for sjøfuglenes situasjon, sier prosjektansvarlig Nils Sæbø.

10. juni er det premiere på den nye naturserien fra NRK Natur. I fem uker kan du følge livet i fuglefjellet på Hornøya utenfor Finnmark døgnet rundt på nett og TV. Dette gjøres ved at det monteres 15 fjernstyrte kameraer fast i fjellet.

Totalt bor det omtrent 70.000 sjøfugl i den bratte fjellsiden. Ikke bare er det fare for å ramle ned. Det må også skaffes mat og rovfugl må holdes borte.

Hornøya 1

Fuglelivet på Hornøya skal følges tett og døgnet rundet fra 10. juni.

Foto: Trond Berg / NRK

Tett på

På nettsiden til NRK kan du alltid klikke deg inn til fuglefjellet, mens på TV starter sendingene den 14. juni.

– Da skal vi sende fem dager i uka. Det blir én sending i uka på NRK1, og fem på NRK2, i løpet av uka, sier Sæbø.

Som seer skal du få komme tett på fuglene og ulike reir i ulike vinkler. Det er også lagd forskjellige kunstige fugler og egg med innebygd kamera for å komme tettest mulig. Egget er utstyr med GPS-sporing i tilfelle en rovfugl stikker av med det.

Gode historier

Ifølge Sæbø skjer det mye spennende i et fuglefjell som de fleste ikke vet om.

– Det skjer mye interessant i et fuglefjell. Det kan se ut som kaos, men kommer man nærmere ser man at det finnes det mange artige historer, sier Sæbø.

– Lomvien, for eksempel. Den legger egget rett på berghylla, på kanten av stupet. Egget har en spesiell form og tyngdepunkt. Det ruller ikke rett fram, men i en halvsirkel. Sjansene for at det ruller utfor er derfor mindre, og etter hvert som ungen vokser i egget blir halvsirkelen mindre og mindre. Det er en tilpasning som har skjedd over tid for at egget ikke skal ramle utfor, forklarer han.

Hornøya 3

Hornøya er Norges østligste punkt og huser en rekke sjøfugl, som lundefuglen.

Foto: Trond Berg / NRK

Tekniske utfordringer

Ideen om en minutt-for-minutt-serie fra et fuglefjell er noen år gammel, og det var først i fjor vår NRK satte opp kameraer for å teste. Det er Sæbø glad for. Da fikk man se hva slags tekniske utfordringer produksjonsteamet kommer til å møte.

– Det kom vann inn i kamerahus, og vi fikk problemer med nettforbindelsen som sender ut bildene. Vi er ennå ikke helt i mål, og det blir mye eksperimentering, sier han.

Men fuglene bryr seg ikke om at de filmes.

– De kan like gjerne stå på et kamera som et utkikkspunkt på berget, sier Sæbø.

Han har håp og tro på at den nye serien vil slå an.

– Det er stor interesse for fugler. Og folk liker gode og artige historier når de blir observant på dem, sier han.

Laster kart, vennligst vent...

Hornøya ligger øst i Finnmark.