Her flyr gutta over Svalbard med ski

Kompisgjengen i Longyearbyen har startet opp med såkalt «speedflying». De mener Svalbard er det perfekte stedet for den nye sporten.

– Hva i alle dager er det dere driver med egentlig?

– Hehe, det er speedflying. Det er en trend som stammer i fra alpelandene, og som har blomstret opp i det siste, forteller Stig Halvorsen, som til vanlig er daglig leder på en lokal sportsforretning i Longyearbyen på Svalbard.

– Svalbard er helt ideelt

Stig Halvorsen/Svalbard

Stig Halvorsen og vennene hans har startet opp med så kalt «speedflying» på Svalbard.

Foto: Privat

Halvorsen, som har holdt på med paragliding tidligere og står en del på ski, har sammen med kompisene funnet ut at speedflying er den nye tingen.

Speedflying bruker en litt mindre paraglider og har en kortere lengde enn vanlig paragliding. Sammen med ski, er dette altså den nye måten å komme seg ned fra toppturer på.

Og ifølge Halvorsen er Svalbard helt ideelt for dette.

– Svalbard er et bra sted for denne sporten. Mange dyktige skifolk har fått øynene opp for stedet i det siste. Fjellene her har ikke de største høydemeterne, men til gjengjeld så er omgivelsene helt spesielle, sier han.

Den ville naturen

Speedriding

Turene ned fra fjellene på Svalbard tar opp til fire minutter å kjøre/fly.

Foto: Stig Halvorsen

Halvorsen forteller at flere kjente skiutøvere har fått øynene opp for Svalbard i det siste.

– Det er folk som har vært rundt hele verden. For dem er ikke det viktigste å være på de høyeste fjellene, men det er dette med den ville naturen og at man er helt alene. Og så er det jo noe med å måtte bære rifle i tilfelle det kommer isbjørn. Det gjør inntrykk på folk, sier han.

To til fire minutter

Videoen som Halvorsen har laget er satt sammen av flere turer. Han forteller at hver tur tar omtrent to til fire minutter å kjøre nedover. Og man kan komme opp i hastigheter på 130 kilometer i timen.

– Må man være litt gal for å holde på med dette?

– Jeg vet ikke. De fleste som holder på med dette er helt vanlige familiefolk. All sport er forbundet med risiko, men man kalkulerer den, og gjør ikke noe overilt, sier han.

På samme måte som man må ha kurs for å hoppe i fallskjerm, så må man også ha kurs for å drive på med speedflying.