Hopp til innhold

Utfordring å få flyktninger til småkommuner

Små distriktskommuner må bli langt flinkere til å bosette flyktninger, mener KS. Azamit Haile og Tsighe Endies fra Eritrea, skaffet selv en bolig i Tromsø, for å unngå å bo i en mindre kommune.

Azamit Haile og Tsighe Endies som er flyktninger fra Eritrea skaffet seg selv en bolig å Tromsø, da kommunen ikke hadde noe å tilby dem.

Azamit Haile og Tsighe Endies som er flyktninger fra Eritrea skaffet seg selv en bolig i Tromsø, da kommunen ikke hadde noe å tilby dem. De deler hybelen med to gutter fra Somalia.

Azamit Haile og Tsighe Endies fra Eritrea kom til Skibotn asylmottak i oktober i fjor. På egen hånd skaffet de seg selv en bolig i Tromsø for kun en måned siden.

Men ikke alle er like heldige. I Norge er det over 2000 flyktninger som venter på boplass og mange har bodd i asylmottakene i lang tid.

Mangel på boliger og kortere behandlingstid hos Utlendingsdirektoratet, UDI, er to viktige årsaker.

– Ville ikke bli lenge på asylmottaket

– Vi likte oss godt på mottaket og personalet der behandlet oss som familie. Men vi ønsket ikke å bli der lenge. Vi må komme videre med livet vårt og bli integrert i det norske samfunnet, sier 25-årige Haile.

De to jentene tok saken i egen hender og fikk ordnet seg leilighet i Tromsø før de ble tilbydd bosted noen annen plass. Stadig flere gjør også det samme.

– Hvis vi ventet på et asylmottak ville det tatt nesten et år. Men vi klarte selv å skaffe en leilighet etter syv måneder i Norge og en måneds hybelleiting, så det er enklere å finne en selv, mener hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

.

Viser frem rommet

Halie viser her frem soverommet sitt. – Sammenlignet med hjemlandet mitt er dette et lite rom siden vi har langt større hus der, men vi trives veldig godt her i Tromsø, sier hun.

Foto: Marita Bolle Andersen / NRK

– Småkommunene må gjøre mer

Elin Bye som er daglig leder for Kommunenes Sentralforbund (KS) i Nordland, vil innkalle til et møte i august med staten, kommunene og handelsbanken, for å drøfte hvordan man skal få flere flyktninger til småkommunene.

– Kommunene må bli bedre til å markedsføre det unike med sine kommuner og være flinke med å bruke fadderordninger. Mange unge vil helst bo i større byer ser vi, sier Bye.

Hun mener også det er en berikelse for kommunene og en fin måte å få opp folketallet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ellen Bye

Ellen Bye fra KS mener små kommuner må bli bedre til å få flyktninger til å bosette seg hos dem.

Foto: Trygve Hongset / NRK

– Trives ikke på småplasser

De to jentene kjenner andre flyktninger som har flyttet til mindre steder, men som ikke har trivdes.

– De har større plass å bo enn oss, men føler seg ensomme der, forteller de.

Haile var klar på hvorfor hun ville til Tromsø.

– Det er jo en storby. Og det bor rundt 65 000 mennesker her. Det er enklere for meg å få jobb her og det beste er at det er universitet her fordi jeg vil fortsette å lære.