Hopp til innhold

To personer omkommet i snøskred på Svalbard

To tyske statsborgere er bekreftet omkommet i et snøskred på Fridtjovbreen. De to ble tatt av snøskred på tur med en russisk turoperatør.

Sysselmannens helikopter

Et helikopter fra sysselmannen er satt inn i redningsaksjonen på Svalbard.

Foto: Marcus Krogtoft / NRK

Følget besto av to guider og fem utenlandske turister. De var torsdag på tur med det russiske turistselskapet Arctic Travel Company Grumant.

Sysselmannen fikk ved 14.50-tiden melding om at to personer var savnet ved området Fridtjovbreen cirka 15-20 kilometer sør for Barentsburg.

Sysselmannen rykket ut med helikopter med redningspersonell og en lavinehund. Været i området var svært dårlig. Helikopteret kunne derfor ikke lande på stedet. Personell fra Sysselmannen og helsepersonell tok seg fram til skadestedet.

Longyearbyen lokalstyre har opprettet EPS-senter og varslet psykososialt kriseteam.

Pårørende vil bli varslet via KRIPOS på vanlig måte. Sysselmannen har opprettet en pårørendetelefon.

Var på snøskutertur

En stor redningsaksjon ble igangsatt etter melding om at to personer var savnet på Fridtjovbreen ved den russiske gruvebyen Barentsburg på Svalbard.

De var en del av et russisk turfølge på fem personer som var på snøskutertur. Det er foreløpig uklart hva som har skjedd med turfølget.

Kommunikasjonsrådgiver Terje Carlsen hos Sysselmannen på Svalbard fortalte torsdag ettermiddag til NRK at de fikk melding om at to personer var savnet ved 14.50-tiden.

– Det vi vet er at det er to personer som er meldt savnet. Vi vet ikke om det har vært en snøskred eller noe annet. De var fra et turfølge til et russisk turistselskap. Vi fikk melding om at de var savnet ved Fridtjovbreen som er 15–16 km sør for Barentsburg. Det er et område hvor det er mye snøskutertrafikk og vi har nå rykket ut med helikopter, mannskap og lavinehund for sikkerhets skyld for å finne ut av hva som har skjedd, sier Carlsen til NRK.

Også mannskap fra Røde Kors i Longyearbyen er koblet inn og er på vei inn i området på snøskuter.

Carslen sier det er cirka 4-5 mil med snøskuter fra Longyearbyen til området der de to fra turfølget er savnet.

Svalbardposten.no skriver at vanskelige værforhold skaper utfordringer for helikopteret til sysselmannen som er satt inn i redningsaksjonen.

Selskapet Arctic Travel Company Grumant ble etablert i 2004 og tilbyr snøskutersafari blant annet til Barentsburg og den nedlagte russiske gruvebyen Pyramiden.

Her er et 3D-kart av Fridtjovbreen:

– Vet ikke hva som er skjedd

Attaché ved det russiske konsulatet i Barentsburg, Dimitri Savusgiv, sier til NRK at det var et turfølge på fem personer.

– Vi vet ikke hva som har skjedd, om det har gått et skred eller ikke. Men to personer i følget er savnet, sier han.

Han sier at sysselmannen leder redningsaksjonen. Sykehuset i Barentsburg er ikke satt i alarmberedskap, men Universitetssykehuset Nord-Norge mobiliserer.

Sykehuset i Longyearbyen

Sykehuset i Longyearbyen er satt i beredskap i forbindelse med redningsaksjonen.

Foto: Marcus Krogtoft / NRK

Sender ambulansefly nordover

UNN i Tromsø sender helsepersonell og utstyr nordover til øygruppa.

– Det sendes et ambulansejetfly fra Tromsø til Longyearbyen med utstyr og personell, opplyser pressevakt ved Universitetssykehuset Nord-Norge, Jørn Resvoll til NRK.

Meteorologikonsulent ved Vervarslinga for Nord-Norge, Rune Skoglund, sier følgende om værforholdene i området:

– Forholdene der oppe nå er en nordvestlig, opp til liten kuling. Så går det vel noen snøbyger innimellom. Men det ser ut til å avta litt sent utpå kvelden, til natta. Så blir det lettere vind fram til i morgen kveld, hvor det går på en nordaustlig og liten kuling. Men leteforholdene bør egentlig være ganske bra akkurat nå, sier han.

Moderat skredfare

Det er moderat skredfare i området, opplyser varsom.no.

– Fram til i dag har det vært prega av ganske mye vind i perioder, og ifra nordvest med snø. Så det er klart at det ikke er noen overraskelse at det har bygget seg opp såpass falmer at det kan gå ras om det er ras som har gått i området der, sier Skoglund til NRK.

Det var Dagbladet og VG som meldte om dette først.

Fridtjovbreen går fra Grønfjordbreen i nord og ned i Van Mijenfjorden langt sørvest på Nordenskiöld Land. Fridtjovbreen er den største breen i området.

Det bor om lag 500 personer i den russiske gruvebyen ved Grønfjorden. Barentsburg ligger cirka 40 kilometer sørvest for Longyearbyen i luftlinje.

Det har før vært flere store skred på øygruppa som har fått dødelig utfall.

To personer omkom i et snøskred i Longyearbyen i 2015. I mai 2019 omkom en kvinne og en mann i et snøskred i Hornsund. De var polske forskere og tilhørte forskningsstasjonen i området.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark