Hopp til innhold

Flere hundre protesterte mot nedleggelse på Svalbard

Mandag kveld ble det arrangert fakkeltog i Longyearbyen. Flere hundre mennesker møtte opp for å protestere mot nedleggelse av gruvedriften i Svea og Lunckefjell.

Fakkeltog Svalbard

Flere hundre mennesker gikk i fakkeltog for å protestere mot nedleggelsen av gruvedriften i Svea og Lunckefjell.

Foto: Rune N. Andreassen / NRK

– Nedleggelsen vil ha store konsekvenser, og vi ser allerede ringvirkningene i samfunnet. Jeg håper fornuften rår, og at politikerne kan vurdere dette på nytt. Det er ikke for sent enda, sier Svein Jonny Albrigtsen.

Albrigtsen har jobbet i Store Norske som gruvearbeider i over 30 år, er en av flere hundre som møtte opp for å protestere og appellere mot nedleggelsen av gruvedriften på Svalbard.

Livsnerven i samfunnet

Albrigtsen frykter at nedleggelsen av gruvedriften også vil ha ringvirkninger for resten av samfunnet på Svalbard.

– Hvis arbeidsplassene forsvinner frykter jeg at det blir stort gjennomtrekk i byen. Det er viktig for folk å ha stabilitet i Longyearbyen.

I over hundre år har Store Norske operert på Svalbard. Selskapet har på mange måter vært selve livsnerven i samfunnet.

– Store Norske har i mange år vært en garantist for at folk fikk sin rettsmessige lønn og ordentlige arbeidsvilkår. Selskapet bidrar også til det robuste familiesamfunn som det snakkes om i Svalbardmeldingen.

Svein Jonny Albrigtsen

Svein Jonny Albrigtsen har jobbet som gruvearbeider i Store Norske i over 30 år. Han mener nedleggelsen vil ha ringvirkninger for hele samfunnet på Svalbard.

Foto: Rune N. Andreassen / NRK

Uenig med næringsministeren

Næringsministeren Monica Mæland er på plass i Longyearbyen for å forklare beslutningen om nedleggelse overfor de ansatte i Store Norske. Hun begrunner nedleggelsen med dårlig virksomhet og økonomisk usikkerhet.

– Det handler rett og slett om hva vi tror om fremtiden. Vi tror ikke det vil være en lønnsom investering å starte opp igjen i Svea og Lunchefjell. Det vil føre til mange tapte penger, sa Mæland mandag formiddag.

Albrigtsen er sterkt uenig med næringsministeren.

– Vi vet jo alle at prisene svinger opp og ned. Det har vi opplevd i alle år her oppe. Men jeg vet at gruvearbeiderne går inn for sin jobb, og de klarer jo å ta ut det kullet som skal tas ut i henhold til budsjett, sier Albrigtsen og legger til,

– 70 prosent av kullet er til industriell bruk, og det er slik som den vestlige verden trenger. Jeg kan ikke se fornuften i å bare la kullet være der når det allerede er klargjort for å tas ut.

Næringsminister er tilstede i kveld for å lytte til appellene, men hvorfor protestere når det ikke er håp?

– Vi vil hvertfall få fram vårt budskap, og vise at vi er uenig i bestemmelsen. Med dette oppmøtet er det ingen tvil om at hele byen er uenig, avslutter Albrigtsen.

Fakkeltog Svalbard

"Ingen skam å snu" og "Utnytt verdiene i Svea" var noen av slagordene som ble brukt under protesten.

Foto: Rune N. Andreassen / NRK

Siste fra Troms og Finnmark