Hopp til innhold

Jubelsesong har en stor bakside: – Helt sykt å reise hver helg i et halvt år

Det er både økonomisk og fysisk krevende å spille i allnorsk serie, men for lagene i Finnmark er både budsjettene og reisebelastningen høyere enn for lagene i resten av landet.

Bjørnevatn IL sitt damelag avsluttet 2023-sesongen med en 5-1 seier på bortebane.

Bjørnevatn IL sitt lag i 2. divisjon for kvinner avsluttet sesongen med en 5–1 seier på bortebane. Selv om de kunne juble for en ny kontrakt i divisjonen, så merker de at det koster mye både økonomisk og fysisk å spille i dagens serieordning.

Foto: Bjørnevatn IL

– Før sesongen var jeg veldig usikker på om jeg skulle fortsette, for jeg syntes det hørtes helt sykt ut å skulle reise hver helg i et halvt år, sier kaptein på Bjørnevatn IL, Anna Ingerøyen Hansen (20).

Hun bor og studerer i dag i Tromsø, men kommer fra Sør-Varanger kommune og har lyst til å bidra til at moderklubben skal spille på høyest mulig nivå. Det betyr at hun og flere av hennes lagvenninner reiser både til hjemme- og bortekampene.

Etter siste serierunde lørdag 11. november forteller 20-åringen at det har vært en veldig gøy sesong fylt med uforglemmelige øyeblikk.

– Det er samtidig veldig slitsomt å balansere fotballen med alt annet i livet, som jobb, studier og venner, sier Bjørnevatn-kapteinen.

Som student skulle hun gjerne hatt en jobb ved siden av, men det går ikke når hele 32 helger i året går til fotballen.

Det hadde vært nyttig som student, men en helgejobb er umulig når man har kamper hver helg, sier Ingerøyen Hansen.

Nå ønsker hun og flere spillere og trenere i nord en endring av divisjonen.

Anna Ingerøyen Hansen og Selma Staalesen spiller begge på Bjørnevatn IL sitt damelag i 2. divisjon.

Anna Ingerøyen Hansen og Selma Staalesen spiller begge på Bjørnevatn IL sitt damelag i 2. divisjon. Selv om de har hatt mye å glede seg over denne sesongen, så mener de det er for mye reising.

Foto: Privat

Mange turer til Gardermoen

Det spiller 14 lag i de to andredivisjonsavdelingene for kvinner. Det betyr at lagene spiller 26 kamper i løpet av en sesong.

I avdelingen til Bjørnevatn og Porsanger spilte Odd, HamKam, KFUM Oslo, LSK Kvinner 2, Stabæk 2, Lyn 2, Sarpsborg 08 og Nanset fra Larvik. I tillegg til flere lag fra nord, som også krever en lang reiserute.

Det betyr mange timer på flyplassen og hotellovernattinger.

– Jeg hadde knapt vært i Oslo før, men nå har jeg vært der hundre ganger, sier 20-åringen med et glimt i øyet.

– Ville gjort denne divisjonen mer bærekraftig

I år har både Porsanger IL og Bjørnevatn IL fra Finnmark plassert seg på midten av tabellen i 2. divisjon avdeling 2. Det betyr at det blir en ny sesong i allnorsk serie for finnmarkslagene.

Både Bjørnevatn IL, Porsanger IL og Finnmark Fotballkrets ønsker nå at Norges Fotballforbund endrer divisjonssystemet.

De mener at man bør gå fra to til tre avdelinger med ti lag. Det vil bety færre reisedøgn og mindre utgifter til klubbene på dette nivået.

– Får man en til avdeling så ville det gjort denne divisjonen mer bærekraftig. Det er ikke et evighetsprosjekt med 26 kamper, sier 20-åringen på Bjørnevatn IL.

Bjørnevatn IL sitt damelag i fotball.

Bjørnevatn IL og Porsanger IL har en felles treningsgruppe med spillerne som bor Tromsø. Bjørnevatn-trener Martine Fredrikke Hansen forteller at de jobber som et landslag, for de har samlinger, spiller kamper og så skilles de igjen.

Foto: Finnmark Fotballkrets

– Vi er amatører

Martine Fredrikke Hansen er spillende trener på Bjørnevatn. Hun bor i Kirkenes, men forteller at de merker at årets sesong har vært en belastning på spillere og økonomien i klubben.

Budsjettet til fotballaget fra Sør-Varanger kommune var på rundt 2 millioner denne sesongen.

Klubben har heller ikke noen ansatte i administrasjon. Det betyr at alt administrativt arbeid blir gjort på frivillig basis.

– Til syvende og sist har vi hatt 25 døgn på hotell i år. Vi kan jo ikke fly fram og tilbake samme dag, og så vil vi ikke slå klubben konkurs fordi vi vil spille på dette nivået.

Hansen mener det at vært enklere med 18 til 20 kamper per sesong.

I år har de brukt 32 helger på fotballen, for de har både treningskamper og treningshelger i løpet av en sesong.

– Vi er amatører som har like mange kamper som de profesjonelle lagene. Den menneskelige slitasjen blir større enn gevinsten og opplevelsene, som man står igjen med til slutt.

Roger Finjord

Daglig leder i Finnmark Fotballkrets, Roger Finjord, forteller at jobber for fullt med å få endret dagens seriesystem i 2. divisjon for kvinner.

Foto: Erlend Hykkerud / NRK

Får støtte fra hovedstaden

Finnmark Fotballkrets jobber nå for fullt med å få endret 2. divisjon for kvinner. De har sendt på høring et forslag om å utvide 2. divisjon fra to til tre avdelinger. Det betyr at kretsen ønsker at man går bort fra 14 lag i hver avdeling til 10 lag i hver avdeling.

Det vil ifølge daglig leder, Roger Finjord, lette på belastningen på spillerne, og ikke minst økonomien til klubbene med lang og kronglete reisevei i nord.

– Forbundsstyret fikk på forbundstinget i mars et sjeldent sterkt signal om at forbundsstyret fikk muligheten kunne vedta en ny serieordningen uten at det har vært opp på tinget, sier Finjord.

– Det betyr at de kan vedta det allerede foran kommende sesong. Det er det vi jobber med nå.

Fotballkretsen i Finnmark har fått positive signaler fra andre kretser i landet.

– Oslo fotballkrets sitt styre og administrasjon støtter oss hundre prosent, så det jobber vi inn mot sentrale organer nå.

Nils Fisketjønn i Norges Fotballforbund

Nils Øyvind Fisketjønn i Norges Fotballforbund opplyser at seriesystemet nå er ute til høring.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Neste sesong er ikke avklart

Konkurransedirektør i Norges Fotballforbund (NFF), Nils Øyvind Fisketjønn, opplyser til NRK at seriekomiteen i forbundet har forslaget om tre avdelinger med ti lag ute til høring.

Det har også kommet inn andre forslag på hvordan 2. divisjon skal spilles.

Fisketjønn skriver i en tekstmelding at det er for tidlig å si hvordan serieoppsettet blir i 2024.

Når det gjelder økonomisk kompensasjon, så er det vedtatt en forsterket reisestøtte for inneværende sesong, men hvordan det blir neste år er ifølge konkurransedirektøren for tidlig å si.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark