Hopp til innhold

Kevin har laget film om å være skeiv i Midtøsten: – Jeg er veldig redd

Tromsømannen Kevin brukte 30 minutter på å si ordet skeiv til sin libanesiske venninne. Nå håper han filmen hans gjør at flere skeive i Midtøsten tør å ta mer plass.

Kevin

Filmskaperen Kevin håper filmen hans kan inspirere andre skeive med minoritetsbakgrunn.

Foto: HANS L. ANDREASSEN / NRK

– Du lever med en frykt. En frykt for å være deg selv. Du må gjøre alt i skjul og passe på at ingen finner det ut, for da kan du rett og slett risikere å dø.

Slik beskriver filmskaperen Kevin hvordan det er å være skeiv i Midtøsten.

Selv er han vokst opp i Tromsø, men har libanesisk mor og arabisk som morsmål. Han har lenge vært åpen om at han er skeiv i Norge, men kviet seg lenge for å tørre å være åpen i Libanon.

Det var først i fjor sommer at han turte å fortelle det til sin libanesiske venninne.

Det tok meg 30 minutter fra start til slutt før jeg klarte å si ordet skeiv, sier Kevin.

– Hun sa ikke så mye, men hun fikk meg til å føle meg komfortabel allikevel. Det var den herligste følelsen i hele verden.

Masse frykt

Nå er filmskaperen aktuell med en kortfilm, som på norsk kan oversettes til frykt. Filmen viser på årets TIFF – Tromsø internasjonale filmfestival.

Filmen handler om frykten som kommer med å være skjev i arabiske land.

– I Norge har du litt rettigheter som skeiv. Du kan være deg selv og gå ut på gata. Men i arabiske land kan du ikke det. Det er veldig vanskelig, og det kommer med masse, masse, frykt, sier Kevin.

– Du risikerer å bli drept dersom noen finner ut at du er skeiv.

I filmen kommer vi tettere på Kevins egen historie om å komme ut, og vi blir bedre kjent med vanskelighetene for drag-artisten Hani Assaf.

Kevin

Kevin er klar på at det er store forskjeller på å være skeiv i Tromsø og Libanon.

Foto: Hans L. Andreassen / NRK

Redd for reaksjoner

Filmskaperen fra Tromsø og Libanon håper filmen når ut til andre som er i samme situasjon som han.

– Folk som kommer fra minoritetsbakgrunner, Midtøsten, religioner eller lever plasser der du kan ikke være der selv uten å risikere å rett og slett dø, sier Kevin.

– Jeg vet jo at folk ikke kommer til å komme ut i hytt og vær bare av å se filmen, men jeg håper at de klarer å ta litt mer plass.

Men selv om han er glad for at filmen nå er ute, er det ikke helt uten bekymringer.

– Jeg har allerede har fått litt kommentarer og tilbakemeldinger som ikke er så hyggelig, sier han.

Han er også bekymret for at filmen kan bli sett i Libanon.

– Jeg er veldig redd for det, men jeg har valgt det selv. Jeg har valgt å ta dette steget, og jeg håper å se flere arabere og folk med minoritetsbakgrunner som tør å si høyt at de er skeiv.

Filmen er en av flere filmer som vises under årets filmfestival i Tromsø. Festivalen er Norges største filmfestival målt i antall besøkende med cirka 10.000.

En annen kortfilm som er aktuell under årets festival er «Streif». Regissør Lorentz Celo håper filmen kan hjelpe menn til å være mer åpne. Selv har han mistet åtte venner til selvmord.

Men årets store stjerne på TIFF er en regissør med flere ikoniske filmer på bak seg.

Les også Slik var TIFF for 24 år siden

TIFF 2000