Hopp til innhold

Fikk oldefar hjem etter 102 år - hang på en vegg i Oslo

Per Ivar Somby (46) er glad. Plutselig fikk han en sms fra en totalt ukjent dame i Oslo. Der fant han tegningen av sin oldefar Aslak Larsen Somby fra 1909.

Per Ivar Somby og oldefar Aslak

Per Ivar Sombys oldefar var en av samene som var i Alaska fra 1894 til 1897.

Foto: Montasje

– Jeg synes kommentaren som er skrevet på tegningen, er morsom. «Forlangte 5 kroner for å bli tegnet». Min oldefar hadde næringsvett, sier Per Ivar Somby til NRK.no.

I over 100 år har tegningen av Aslak Larsen Somby hengt på veggen hjemme hos etterkommerne av Albert von Hanno (1862-1938) i Oslo.

Somby var en av samene som ble hyret inn av USA i 1894 for å lære inuittene reindrift i Alaska.

Det var von Hanno som tegnet «Kautokeino lap Aslak Solmi, som har vært i Alaska» 24. juni 1909. På baksiden av tegningen har han rettet navnet til «Aslak Sambi».

(Artikkelen fortsetter under tegningen)

Aslak Larsen Somby tegnet av Albert Von Hanno i 1909

Albert von Hanno tegnet Somby i Alta i 1909 ved Altagård. Eieren av tegningen har samtykket publisering av et fotografi av den.

– Ringen er sluttet

– Det føles som ringen er sluttet. På en måte er Aslak tilbake der han kom fra ettersom jeg fikk kontakt med en av hans etterkommere, sier kvinnen som i dag eier tegningen.

66-åringen fra Oslo ønsker å være anonym, men sier det er hyggelig at historien om tegningen blir kjent. Hun fant navnet til oldebarnet Per Ivar Somby på nett.

– Jeg har hørt mye om tegningen mange ganger opp gjennom årene. Det har alltid hengt på veggen i stua hos min svigermor. Selv har jeg alltid lurt på hvem han egentlig var. Da jeg arvet bildet etter min mann, begynte jeg å undersøke nærmere, og det var slik jeg kom i kontakt med Per Ivar, forteller 66-åringen til NRK.no.

Hun sier hun alltid har tenkt at slekta til Aslak Somby burde få kjennskap til tegningen.

Tegnet i Alta

Per Ivar Somby er opprinnelig fra Alta, men bor og arbeider nå i Tromsø.

– Kjempestas. Jeg var først litt usikker på om det faktisk var min oldefar, men ettersom det var påført at han hadde vært i Alaska, ble jeg sikker, sier han.

Albert von Hanno var sanitetslege i Alta på den tiden han tegnet bildet. Mannen var sønn av arkitekt Wilhelm von Hanno. Han har blant annet bygget en del bygg på Akershus festning.

– Han var også på Newfoundland sammen med min bestefar i 1907-1909. Sannsynligvis har han blitt tegnet etter denne reisen, forteller Per Ivar til NRK.no.

Originalen blir i Oslo

Oldebarnet er fornøyd med å ha fått et godt fotografi av tegningen.

– Dette er jo en tegning som er laget av en i familien, og derfor er det naturlig at den blir tatt vare på av dem. Jeg tror den er i gode hender der den er nå, sier Somby.

Kvinnen som eier tegningen, vil beholde originalen.

– Det er fint for familien å ha noe som Albert von Hanno laget mens han var i Alta. Jeg er imidlertid svært glad for at Aslaks etterkommere nå vet om den, sier hun.

Hun synes også kravet om betaling er morsomt.

– Svigermor bemerket ofte dette. «Men så hadde han jo vært i Amerika da», pleide hun å si. I 1909 var vel fem kroner mye penger skulle jeg tro, sier hun.

Ps. Det hører med til historien at 66-åringens svigermor var Albert von Hannos barnebarn. Hun døde 89 år gammel i 2010. Hennes far, Fredrik von Hanno var distriktslege i Alta. Han døde også der i 1922 etter å ha blitt smittet av tyfus.