Fikk ikke hjelp, legger opp

Skihopper Daniel Forfang slet med slankepresset, men ble ikke hørt. Nå legger han opp.

Daniel Forfang
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

27-åringen fra Tromsø har vært en av landets beste skihoppere de siste årene. Han har flere seiere i Sommer Grand Prix, og var på det norske laget i lagkonkurransen i Lahti i fjor. Han har deltatt i en rekke verdenscuprenn.

Forrige sesong ble en nedtur rent sportslig, og nylig bestemte Forfang seg for å legge opp. Nå letter han på sløret, og forteller at manglende resultater langt fra var den eneste grunnen.

- De tre siste årene har 80 prosent av fokuset vært på kosthold og kroppsvekt. Når man i tillegg skal planlegge hva og når man skal spise blir det tungt i lengden, forklarer Forfang til avisa Nordlys.

Daniel Forfang
Foto: Erlend Aas / Scanpix

På grensen til hysteri

Et halvt eple til frokost, en liten salat til lunsj, kyllingsalat til middag og et knekkebrød til kvelds var sammen med vann og kaffe en standard meny for Forfang.

Han innrømmer at han har ligget på grensen til slankehysteri. Han har bilder av seg selv der han ligger på "matchvekten" 65 kilo. Bildene vil han ikke vise til offentligheten.

I januar ba han hoppledelsen om hjelp fra ernæringsfysiolog og idrettspsykolog. Den hjelpen fikk han ikke.

- For dårlig

- Det er for dårlig at verdens beste hoppnasjon ikke tar vare på utøverne sine. Først for tre uker siden tok de kontakt, og da ble jeg tilbudt en hjelp jeg ikke ønsker, sier 27-åringen til avisa.

Sportssjef Clas Brede Bråthen bekrefter at Forfang ikke fikk den psykologhjelpen han ba om. Bråthen skal nå ta en lengre prat med Forfang for å finne ut om skiforbundet har gjort noe galt.

Daniel Forfang sier til Nordlys at han ikke ble presset av landslagsledelsen til å slanke seg.

Pappa Hugo Forfang sier til NRK at det har vært tøft å se hvilke utfordringer sønnen har stått overfor.

- Veier du for mye som hopper har du ikke en sjanse, og Daniel har ikke en typisk skihopperkropp. Idrett skal være artig og lystbetont, og for Daniel har det blitt veldig tøft. Da er det riktig å legge opp, sier Hugo Forfang.