Hopp til innhold

Fem personer pågrepet etter beslag av 1700 piller i Harstad

I løpet av den siste måneden har 1700 piller blitt beslaglagt i Harstad. Samme type piller blir knyttet til tre dødsfall i Tromsø den siste uken.

politinspektør Yngve Myrvoll

Etterforskningsleder i Troms politidistrikt, Yngve Myrvoll, advarer sterkt mot pillene som er i omløp i Troms.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Vi har gjort et beslag av 1700 piller av typen Ksalol som vi knytter opp mot de tre overdosedødsfallene som har vært den siste uka, sier etterforskningsleder i Troms politidistrikt, Yngve Myrvoll, til NRK.

Politiet har gjort hele tre beslag den siste måneden i Harstad. Det siste beslaget var tirsdag hvor det ble funnet 50–60 piller.

– Det største beslaget var på rundt 1100 piller som ble gjort tidligere i oktober. Vi mistenker at det finnes mye mer av disse pillene i det illegale markedet, sier Myrvoll.

Det var TV 2 som omtalte saken først.

Fem personer er nå pågrepet i forbindelse med beslaget som ble gjort tirsdag. En av dem blir fremstilt for varetektsfengsling.

– Det er flere forhold som gjør at akkurat han blir fremstilt for varetektsfengsling, sier Myrvoll.

Tabletter

Store mengder piller er beslaglagt i Troms den siste tiden

Foto: Politiet

Frykter de kan inneholde Fentanyl

Politiet har gått ut på Facebook og advart mot de livsfarlige tablettene.

Ksalol har samme virkestoffer som mer kjente Xanol og Xanax. Myrvoll forteller de er bekymret for at Ksalol-pillene kan inneholde Fentanyl.

– Dette er et veldig farlig stoff som kan få uforutsigbar effekt. En bruker kan tåle effekten mens en annen bruker ikke tåler den. Det kan også være dødelig i kombinasjon med andre tabletter og alkohol.

Etterforsker dødsfallene

Politiet jobber nå videre med å spore opp pillene i miljøet. I tillegg etterforsker de videre rundt dødsfallene til tre menn i 20-årene i Tromsø.

– Vi venter på rapporter som viser hva de har inntatt og vi skal analysere funn som ble gjort i forbindelse med dødsfallene, sier Myrvoll.

I tillegg jobber politiet med å forebygge og advare folk om å bruke piller man ikke vet innholdet i.

– Vi anbefaler å ikke ta medikament som ikke er forskrevet av andre enn legen din, sier Myrvoll.

Legemiddelverket slår alarm

– Dette er veldig alvorlig. Vi har dessverre sett flere dødsfall med flere forskjellige typer piller i de senere årene, sier medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen, til TV 2.

Legemiddelverket frykter at de falske pillene vil spre seg til flere deler av landet.

Madsen sier det er vanskelig å se forskjell på falske og ekte piller.

– Du kan ikke se forskjell, det er det som er. Mange av disse legemidlene er forfalsket, men de er så godt forfalsket at selv en ekspert har problemer med å se forskjell, sier han TV 2.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark