Fagforening klager inn Nobina

Transportarbeiderforeningen har meldt busselskapet Nobina i Tromsø inn til Arbeidstilsynet.

Nobina-buss av veien i Tromsø

Denne Nobinabussen kjørte av veien tidligere i uka.

Foto: Jan Riise Pedersen / NRK

– Det har vært en rekke hendelser med de nye hybridbussene i Tromsø, som åpenbart er en trussel mot liv og helse både hos våre sjåfører og passasjerene. Dette kan ikke fortsette lengre og derfor har vi bedt Arbeidstilsynet gripe inn, sier leder i Troms Transportarbeiderforening Ole Roger Storås til forbundets hjemmeside.

LES OGSÅ: – Den neste ulykken kan bli fatal

LES OGSÅ: Politiet: – Nå vil vi ha et møte med Nobina

De siste dagene har det vært flere tilfeller der busser fra Nobina har skapt trafikkfarlige situasjoner i Tromsø. Busser har blant annet sklidd baklengs ned tungt trafikkerte bakker i sentrum, og flere har kjørt i grøfta.

– Disse hybridbussene er ikke i stand til å takle de krevende og svært skiftende vær- og føreforhold som vi har i Tromsø. De er konstruert slik at skiftet mellom elektrisk drift og dieseldrift går automatisk, og da gires bussen ned og gasspådraget økes. Da kan drivhjulene fort rive seg løs, og en alvorlig situasjon kan oppstå, sier Storås.

Fagforeningen er også skeptisk til at det er umulig å sette kjetting på bussene ute på veien, og at vinterdekkene er for dårlige for forholdene i Tromsø.

I går sa markedssjef Magnar Nilssen i Nobina til NRK at selskapet nå skal i gang med tiltak for å hindre flere ulykker.

Han tar anmeldelsen med knusende ro.

– Vi har et godt samarbeid med sjåførene, og syns det er merkelig at de anmelder. Hadde bussene vært en fare for liv og helse, ville de vært tatt ut av drift for lengst, sier Nilssen.