Hopp til innhold

Stadig færre vil bli sykepleier: – Historisk lave tall

Over hele landet går søkertallene til sykepleierutdanninga nedover. I nord lyser varsellampene rødt, for her vil man mangle sykepleiere framover.

Simulering på sykepleierutdanninga i Hammerfest

I dagens time ved sykepleierutdanninga i Hammerfest øver studentene på å lytte til hva pasienten sier og signaliserer fra sykesenga.

Foto: Vilde Kvammen / NRK

– Jeg søkte feil.

Andrea Stelander Halvorsen fra Haugesund ler når hun forteller om tabben hun gjorde for tre år siden. For meninga var aldri å komme nordover for å studere.

– Jeg trodde at jeg tok Haugesund på førsteplass, men hadde tatt Hammerfest.

– Først tenkte jeg at jeg skulle ta meg et friår i stedet, men så hoppa jeg bare i det – og jeg angrer ikke i det hele tatt.

Nå har hun starta på siste år i sykepleierutdannelsen i den byen med over 11.000 innbyggere, vest i Finnmark. Mens hun var litt i tvil om studiestedet sitt, var studievenninne Elisabeth H. Johansen skråsikker – hun skulle nordover for å bli sykepleier.

Andrea Stelander Halvorsen og Elisabeth H. Johansen følger med i timen på sykepleierutdanninga hos UiT Norges Arktiske universitet

Elisabeth H. Johansen og Andrea Stelander Halvorsen følger med i timen på sykepleierutdanninga hos UiT – Norges arktiske universitet. De er to av kun tolv studenter som har takket ja til å studere sykepleier i Hammerfest.

Foto: Vilde Kvammen / NRK

– Jeg har familie i byen og er veldig glad i naturen her oppe i Finnmark, og har alltid trivdes her.

– Det var bare Hammerfest jeg ville til.

Uansett hvor sikker eller usikker de var før studiestart, går de begge mot strømmen. For stadig færre ønsker å bli sykepleier. For studiestedene i nord lyser tallene blodrødt.

Det kan få stadig større konsekvenser for bemanninga av sykepleiere i regionen, som allerede har en prekær sykepleiermangel.

Les også Ufaglærte settes inn i stedet for sykepleiere: – Det er kjempealvorlig

Daniel Brox

Lavere søkertall i hele landet

– Vi er i en situasjon der vi har historisk lave søkertall på sykepleierutdanninga.

Det forteller Espen Kristiansen som er assisterende instituttleder ved Institutt for helse- og omsorgsfag (IHO), sykepleierutdanninga i Finnmark.

– I år har vi et kull på 12 nye studenter i Hammerfest, mens vi er rigga til å ta imot over 70 studenter. Det er nedslående tall.

Bare i Hammerfest skal man klare å levere 50 sykepleiere av de 70 studieplassene som er tilgjengelig. Med samme fullføringsprosent på dagens førsteklasse, vil kun 7 til 8 sykepleiere gå ut av studiet i 2026.

– Vi vil dermed ikke kunne levere det helsepersonellet til kommune- og spesialisthelsetjenesten som vi er rigga for, sier Kristiansen.

Espen Kristiansen viser statistikken for sykepleierutdanninga i Finnmark

Espen Kristiansen har statistikker som viser for det meste røde tall for sykepleierutdanninga i nord.

Foto: Vilde Kvammen / NRK

De foreløpige tallene for sykepleierutdanninga ved UiT før studieavgiften er betalt 1. september viser følgende:

  • Hammerfest: 70 plasser – 12 møtt opp
  • Harstad: 70 plasser – 25 møtt opp
  • Tromsø: 145 plasser – 152 møtt opp
  • Narvik: 70 plasser – 28 møtt opp
    (Tall fra UiT – Norges arktiske universitet)

Kun i Tromsø ser man positive tall for utdanninga i nord. Tendensen med dalende søkertall ser man også ved andre studiesteder her i landet:

  • Molde: 127 plasser – 42 møtt opp
  • Kristiansund: 60 plasser – 28 møtt opp
  • Haugesund: 125 plasser – 90 møtt opp
    (Tall fra Sykepleierforbundet)

– Vi har søkertall fra Samordna opptak fra de siste fire årene, og vi ser en nasjonal trend som viser nedgang i søkere til helse- og omsorgsfag, forklarer Kristiansen ved sykepleierutdanninga i Finnmark.

For å gjøre utdanninga i nord så attraktiv som mulig for dem som ser for seg en jobb innen sykepleieryrket i framtiden, må han og UiT jobbe på.

– Vi har en rekke rekrutteringstiltak som vi skal i gang med utover høsten. Så vi håper å få snudd trenden.

– For at færre skal falle fra har vi blant annet har fått midler til trivselstiltak, vi har Studentsamskipnaden som er inne med rådgivning og sosiale aktiviteter og en mentorordning.

Les også Elisabeth (24) vil ha jobben flertallet ikke vil ha

Elisabeth Lie.

– Må fremsnakke yrket

Forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp) ser bekymringsfullt på utviklingen som sykepleierstudiet har.

– Nå skulle jeg bare ønske at det var vedtatt at man skulle studere til å bli sykepleier, men jeg mener at vi i større grad må framsnakke yrket. Dette er et viktig yrke, sier hun.

Borch sier at regjeringen allerede har bidratt med å løfte yrket gjennom statsbudsjettet ved å øke reise- og bostøtteordningen. I tillegg skal de lage en ny stortingsmelding om profesjonsutdanningen.

– Samtidig er det også viktig å si at det er mange som ønsker å ta denne utdanningen, og vår oppgave er å legge til rette for at det blir populært å velge distriktene, og da må vi samarbeide godt med kommunene.

Sandra Borch (Sp)

– Dette er en utdanning som er viktig for Norge, og framtiden til Norge og distriktene, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Les også Kritisk til Aps vedtak: – Utfordringene med bemanning kan og bør løses på andre måter

Lill Sverresdatter Larsen ser mot kamera mens hun sitter lent på en benk i en høstfarget park i Oslo. Høstfarget er dødgule og fortsatt levende grønne blader som står igjen på trærne og har falt i store mengder på bakken.

– Kan være utfordrende

Elisabeth H. Johansen og Andrea Stelander Halvorsen har kun et år igjen av sykepleierutdanninga. De synes naturlig nok ikke noe om at søkertallene fortsetter å stupe på deres studiested.

– Det er jo trist, man trenger jo flere sykepleiere.

Hva som ligger bak de negative tallene kan være flere ting, påpeker de.

– Det kan være dårlig lønn og så kan det jo være et utfordrende yrke. Men man lærer utrolig mye, sier Johansen.

Kaja Kvamme studerer til å bli sykepleier i Hammerfest

Kaja Kvamme kommer fra en sykepleierfamilie i Hammerfest og har aldri vært i tvil om at hun ville bli det samme. Hun var derimot ikke klar for å reise fra hjembyen etter videregående skole, og var glad for å kunne studere i hjembyen.

Foto: Vilde Kvammen / NRK

Også for 2. årsstudenten Kaja Kvamme er tallene dyster lesning. For henne var det avgjørende at hun hadde mulighet til å ta utdanninga i sin hjemby Hammerfest.

– Jeg var ikke helt klar for å flytte når jeg var ferdig på videregående skole, men så visste jeg alltid at jeg ville bli sykepleier. Da tenkte jeg at det var en fin mulighet til å studere hjemme.

Hun har forståelse for at flere flytter lenger sør i landet for å ta samme utdannelsen.

– Jeg skjønner at man vil flytte og bo i en studentby, men det er veldig trist at det ikke er så mange som vil studere her lengre.

Om hun derimot blir værende i hjembyen etter hun er ferdigutdanna, er ikke helt spikra.

– Jeg er litt usikker og må se når jeg er ferdig, men jeg vet at om jeg velger å flytte bort – så kommer jeg til å flytte tilbake når jeg blir eldre.

Les også Kutter vikarbyrå på sykehus: – Dobbelt så dyrt å leie fra byrå

Helsepersonell på Kirkenes sykehus

Flere nyheter fra Troms og Finnmark