Facebook-innlegg ble til over 100.000 kroner: – Utrolig raust. Jeg blir varm i hjertet

Et initiativ om å vise omtanke for helikopterpiloten som mistet livet i Alta har skapt enorm giverglede. Lederen for helikopterselskapet er rørt.

Daglig leder i Helitrans, Richard Simonsen.

Daglig leder i Helitrans, Richard Simonsen, sier han ble rørt av initiativet til Åse Digre i Alta: – Jeg blir varm i hjertet.

Foto: Christian Kråkenes/Skjermdump

Snaut to uker har gått siden den tragiske helikopterstyrten i Alta, der både den svenske piloten og fem unge altaværinger mistet livet.

I et Facebook-innlegg fredag foreslo Åse Digre å starte en innsamlingsaksjon for å få levert blomster til pilotens pårørende og graven hans.

Innlegget engasjerte mange, og i skrivende stund har en spleis-aksjon samlet inn over 130.000 kroner.

– Den familien har også mistet noen. De sitter også i dyp sorg. Vi har slått ring om alle i Alta, og da tenkte jeg at den familien fortjener å være med i det her. De skal ikke sitte alene, sier Digre til NRK. Det var Altaposten som omtalte saken først.

Slikt gjør den daglige lederen i helikopterselskapet Helitrans rørt.

– Jeg fikk vondt i halsen, felte mer enn én tåre og synes det er utrolig raust. Jeg ble varm i hjertet mitt da jeg så innlegget, sier Richard Simonsen.

Dette skrev Digre på Facebook:

Tenke litt høyt her inne.
Vi har mistet 5 flotte ungdommer, å vi har sørget å fått dem begravet.🕯️🌹❤️💙 Vi har alle slått ring om de pårørende, fam å venner å hverandre. Men æ syns vi likevel mangle en. Den svenske piloten 💙🕯️🌹å hans nærmeste fam å alle vennene, kolleger. Hvis vi hadde gitt en kr hver, så kunne vi gi det til Helitrans, som da kunne bestilt å fått levert en blomst fra Alta's befolkning. Både til grav å til de pårørende. De sitt i en dyp sorg å treng å få det fra oss... Føle æ.. Ka med dokker?

Åse Digre

Åse Digre tok initiativ til en spleis-aksjon, og er overveldet over responsen.

Foto: Privat

– Kjempeviktig å støtte opp

Etter Digres initiativ hjalp Trond Arild Berntsen til med å starte en spleisaksjon.

– Jeg ble litt skjelven. 30 000 var kanskje litt drøyt (å sette som mål, red.anm.). Men nesten før alt var kommet i orden hadde vi nådd målet. Det er veldig positivt at folk støtter opp når uhellet først er ute. Det viser at det er samhold i samfunnet også, sier Berntsen.

Han synes det har vært mye negativitet og nettroll på sosiale medier i etterkant av ulykken.

– Når det kommer ideer som innbefatter det medmenneskelige, synes jeg det er kjempeviktig at vi prøver å støtte opp.

Markus Vonheim ble begravet fra Nordlyskatedralen

Det har vært begravelser for flere av de omkomne i Alta denne uka. Dette bildet ble tatt under Markus Vonheims begravelse i Nordlyskatedralen.

Foto: Mariam Eltervåg Cissé / NRK

– Fryktelig tung uke

Ideen er at pengene skal overrekkes til Helitrans, som igjen skal ta det videre til de pårørende.

Simonsen i Helitrans sier de gjerne bidrar for å ordne det.

– Jeg vet hva den familien går igjennom, og vi stiller gjerne opp. Den siste uka har vært fryktelig tung med tanke på alle begravelsene. Dette kommer til å sette spor på meg så lenge jeg lever, sier Simonsen, som sender sine tanker til de pårørende.

Initiativtaker Åse Digre er overveldet over responsen, og sier pengene som er til overs vil bli delt på de seks familiene som mistet noen i ulykken.

– Jeg hadde aldri i min villeste fantasi trodd det skulle komme inn så mye penger.

Det var i forbindelse med en guidet helikoptertur under festivalen Høstsprell at helikopteret krasjet. Årsaken til styrten er foreløpig ikke kjent.