Hopp til innhold

Eventyreren fra Finnmark har halvert tidsmålet

Kristin Harila vil bli verdens raskeste til å klatre de 14 høyeste fjellene i verden.

For å slå dagens rekord må de 14 fjellene – alle over 8000 meter høye – bestiges på mindre enn 189 dager, drøyt seks måneder.

Da vadsøværingen kom til Nepals hovedstad Katmandu tirsdag, kunngjorde eventyreren fra Finnmark at hun vil gjøre det på under halve tiden: tre måneder.

I løpet av de nærmeste dagene håper hun å nå toppen av Manaslu i Nepal. Det 8163 meter høye fjellet er det åttende høyeste i verden.

Deretter venter fem topper i Pakistan, inkludert K2. Det er verdens nest høyeste fjell, men regnes som farligere og mer krevende å klatre enn Mount Everest.

– Jeg tror vi kan klare det. Dersom vi tar Manaslu nå og så de fem i Pakistan, kan vi klare det på tre måneder, så ja, det er mulig, sier Harila, som har klatret de fleste av verdens høyeste fjell før, inkludert Everest og K2.

Da hun kom til toppen av Cho Oyu i mai hadde hun klatret alle fjellene, men fordelt over flere sesonger og var dermed ikke raskest.

Dagens rekord tilhørere nepalsk-britiske Nirmal Purja. I 2019 brukte han 189 dager på å klatre alle 8000-metertoppene og knuste dermed den forrige rekorden, som var på sju år. (NTB/AP/NRK)

Kristin Harila, her i Katmandu tidligere denne måneden, siktet mot verdensrekord.
Foto: Niranjan Shrestha / AP