Hopp til innhold

Evakuerer boliger på Svalbard på grunn av uværet

Sysselmannen og lokalstyret i Longyearbyen tar grep for å sikre sine innbyggere mot uværet som er ventet å treffe øysamfunnet i løpet av ettermiddagen.

Tunge skyer truer Longyearbyen

Uværet er på vei inn mot Longyearbyen. Sysselmannen har, i samråd med NVE og lokalstyret, valgt å evakuere flere boliger.

Foto: Marcus Krogtoft / NRK

Sysselmann Kjerstin Askholt

Sysselmann Kjerstin Askholt forteller at de ikke er vant med denne type uvær på Svalbard.

Foto: Rune N. Andreassen / NRK

– Vi har hatt grundige diskusjoner med NVE og Meteorologisk institutt, og på den bakgrunn besluttet å stenge områder og veier, samt å evakuere noen de skredutsatte områdene i byen, sier sysselmann Kjerstin Askholt.

Det er ferdselsforbud i alle områdene som blir evakuert, og Sysselmannen vil fortløpende vurdere om nye områder skal evakueres og stenges.

– I første omgang mener lokalstyret at evakueringen kan gjennomføres med det apparatet de har, og det er deres beslutning. Vi har sagt at vi kan bistå dersom det er nødvendig. Det er en alvorlig situasjon, men når vi gjennomfører disse tiltakene for å unngå at det skal bli dramatisk.

Forventes store nedbørsmengder

Årsaken til at ledelsen på Svalbard tar disse forholdsreglene er at det er meldt store mengder nedbør på øygruppa det kommende døgnet, med opptil 50 millimeter regn i Longyearbyen. I fjellområdene ved kysten kan det komme opp mot 100 millimeter. I tillegg forventes det vind opp mot stiv kuling fra sørvest.

– Det er uvanlig store mengder nedbør til Svalbard å være. Kombinert med vind er dette et vær vi ikke er vant med her oppe, så vi vet ikke helt hvordan dette vil slå ut i Longyearbyen. Men NVE var helt klare på at så store nedbørsmengder kan resultere i ras og flom, sier Askholt.

Store jordskred

I oktober førte mildvær og mye nedbør til flere store jordskred rundt Longyearbyen, og da var nedbørsmengden under halvparten av de meteorologene forventer for det kommende døgnet.

Jordskred Svalbard

Det gikk flere jordskred i området rundt Longyearbyen i oktober.

Foto: Roger Zahl Ødegård/Trond Olsen, Sysselmannen på Svalbard

Derfor har Yr sendt ut OBS-varsel, og advarer mot mulig flom, oversvømmelser og jordskred.

Lufthavnsjefen på Longyearbyen lufthavn, Morten Ulsnes, sier til Svalbardposten at alle flyselskapene foreløpig flyr som normalt til øygruppa. Det samme gjør posten.

Lufttransport har kansellert sine lokale flyginger på grunn av mye vind og turbulens.

Mest intenst rundt klokken 15

– Det er ingen endringer i prognosene. Uværet ser ut til å treffe Svalbard utover ettermiddagen og kvelden, forteller statsmeteorolog Trond Lien.

Den mest intense nedbøren vil komme fra rundt klokken 14-15, og fortsette utover kvelden. Temperaturene vil ligge på mellom tre og fem grader.

– Torsdag morgen vil uværet passere. Da vil også temperaturene synke til frysepunktet. Når det gjelder faren for jordskred, så minker den når det fryser på, forteller Lien.