Hopp til innhold

Etablerer størst moskè i nord

I vår fikk Hammerfest pris for integrering av innvandrere. Nå får byen Nord-Norges største moskè. Det er det delte meninger om.

Moskè Hammerfest

Ali Mokhtar Mohammed er i full gang med oppussing av tidligere Folkets Hus i Hammerfest, som nå blir moskè.

Foto: Allan Klo / NRK

Hammerfest Muslimske Senter har kjøpt Folkets hus, og i september skal Nord-Norges største moské stå klar for de om lag 300 muslimene som er bosatt i kommunen.

Lokalet ligger midt i byens sentrum, og i disse dager gjennomføres det betydelige endringer på det ærverdige lokalet, som ble bygd på femtitallet, og som fram til nå har vært eid av arbeiderbevegelsen i Hammerfest.

En aldri så liten rundspørring på gata i Hammerfest viser at drøyt halvparten av de spurte sier ja til moskè, mens resten ikke vil ha en slik etablering i sentrum.

Ali Mokhtar Mohammed er klar over at meningene om en moskè midt i sentrum kan være delte, men velter å være optimistisk.

– Jeg har bodd her i 13 år og har aldri hatt noen problemer. Og jeg tror at når vi får pusset opp og ordnet her, og folk får se, så blir det positivt, sier han.

Moskè

En gang Folkets Hus. I september står bygget ferdig ombygd til moskè. Det bruker Hammerfest Muslimske senter 2 millioner kroner på.

Foto: Allan Klo / NRK


Naturlig utvikling

SV-politiker Reidar Johansen mener etableringen av en moske i hjembyen er helt naturlig videreføring av kommunens utvikling.

Hammerfest fikk Integrerings- og mangfoldsdirektoratets integreringspris i mai. Kommunen har utmerket seg med måten et stort antall og mangfold av innvandrere har blitt tatt imot. En oversikt fra Statistisk sentralbyrå viser at det bor mellom 70 og 80 nasjonaliteter i byen med drøyt 10.000 innbyggere.

– At vi får en moskè i det som tidligere var Folkets Hus viser bare at vi er en åpen og positiv kommune, sier han.

Fremskrittspartiets Arne Myrseth er og i utgangspunktet positiv.

– Men jeg forventer at de som skal drive og bruke moskeen, samt lokale myndigheter gir innbyggerne god og tilstrekkelig informasjon om vIrksomheten, sier han.

LES OGSÅ: Anklages for brune holdninger

LES OGSÅ: Politiet avviser påstander om at asylmottak gir mer kriminalitet

Det var avisa Hammerfestingen som først omtalte moskè-planene. Til avisa uttalte da initiativtakerne til moskeen at det ikke var noen grunn til at innbyggerne i byen skulle frykte støy.

Lokalene, som ble kjøpt for 600.000 kroner skal pusses opp for 1,4 millioner kroner. Moskeen skal stå klar til bruk i september.