Samlet inn 65.000 kroner til død tigger

Tromsø-ildsjeler startet spleiselag for å oppfylle tiggerens siste ønske. Nå får han reise hjem.

Ioans siste ønske

Her er rumenske Ioan Bandac i Tromsø og en lapp med sitt siste ønske.

Foto: NRK

Ioan Bandac

Rumeneren var en populær mann i Tromsø som mange ga penger til.

Foto: Marita Andersen / NRK
Mette Marith Aspmo og Eirik Junge Eliassen

Mette Marith Aspmo og Eirik Junge Eliassen kjente Ioan godt

Foto: NRK

Rumeneren Ioan Bandac, tiggeren som har blitt en kjent og kjær figur i sentrumsgatene i Tromsø, døde på søndag. Det var også da den siste beskjeden fra Ioan ble funnet.

«Hvis jeg dør så vil jeg gjerne be om å bli begravd i kiste og ikke kremert – ore send my body in Romania at my family».

Begravelsesbyrået har anslått at det vil koste 30.000 kroner å sende Ioan Bandac til hjemlandet Romania der hans barn fortsatt bor.

Stolt av Tromsøværingene

Som ortodoks kristen ønsket ikke tiggeren Ioan Bandac kremasjon. Han var redd for å bli kremert.

Ifølge lappen som ble funnet ville han også bli gravlagt hjemme i Romania.

Etter at lappen ble funnet har de ansatte i Virkelig-redaksjonen strukket seg langt for å oppfylle Ioans siste ønske. Etter at de satte i gang spleiselag for at 52 år gamle Ioan Bandac skulle få sitt siste ønske kom det penger med en gang.

– På to timer kom det inn 10.000 kroner, og vi vet at flere bedrifter har sagt de skal bistå med penger, sier Aspmo til NRK.

Og når NRK prater med Aspmo to timer etterpå, har det kommet inn enda mer.

– Jeg er så stolt over tromsøværingene. Nå har vi fått inn 65.000 kroner. Det er nok til å få båren hjem til Romania. Nå må vi også vurdere hvordan vi skal bruke pengene som blir til overs. Alt er øremerket begravelsen, sier Aspmo.

Kan få for mye

– Jeg bare håper vi ikke får for mange penger, da blir det et problem. Pengene er øremerket til hjemsendelse av Ioans båre til hjemlandet. Får vi for mye penger nå, vet vi ikke hva vi skal gjøre.

Det sier Mette Marith Aspmo, som tidlig torsdag formiddag sjekka kontoen for å se hvor mange penger som var kommet inn. Hun er kontorleder i gatemagasinet «Virkelig» i Tromsø.

– Det er viktig å få oppfylt ønsket hans. Sånn er det bare. Ioan var et fantastisk menneske som vi ble kjent med. Da han ble syk var han alltid åpen om det. Han var svært opptatt av å selge magasinet vårt, sier hun.

Kjent og kjær skikkelse

Ioan Bandac var for de fleste i Tromsø en kjent skikkelse. Utenfor «Rødbanken» satt han ofte utenfor, med en kopp og var ikke en markant tigger.

Der mange andre tiggere var to steg foran hadde Ioan tatt et steg tilbake. Han var en beskjeden mann, men likevel godt kjent for de fleste.

– Han var en fin fyr rett og slett. Han brydde seg om alle. Selv uka før han døde av kreftsykdommen var han ute og skulle selge gatemagasinet vårt.

Fikk husrom i julegave

I jula for tre år siden hadde Ioan Bandac forberedt seg på å bo på gata i Tromsø i jula. Men så skjedde det en forandring. Knut Grønvoll og kjæresten hans skulle reise bort i julen, og lånte dermed bort leiligheten til en til da ukjent tigger.

Ioan Bandac kom til Norge i 2007 og har siden da samlet inn penger til sine to sønner hjemme i Romania. Det er disse han nå har et siste ønske om å komme til.

Se videoreportasje fra 2. desember 2010:

Knut Grønvoll og Ioan Bandac

Tromsøværingen Knut Grønvoll lot Ioan Bandac låne leiligheten i jula. Foto: Marita Andersen, NRK.

Nyheter fra Troms og Finnmark