En siktet for ulovlig andejakt i Kautokeino

Sjef for Reinpolitiet, Pel Valved, sier det er viktig å sette en stopper for den ulovlige jakten.

Ender

ANDEJAKT: Tre politibetjenter utførte tirsdag en ransaking i Kautokeino, i forbindelse med en kontroll rettet mot ulovlig andejakt. Illustrasjonsbilde.

Foto: Glenn Thomas Nilsen

Per Valved

Sjef for Reinpolitiet, Per Valved, forteller at en person er siktet for ulovlig andejakt i Kautokeino.

Foto: Klemet Anders Sara/NRK

– Vi har vært ute på en kontroll natt til i går, og kontrollen var rettet mot ulovlig andejakt i Kautokeino kommune, sier Valved til NRK.

Folk i Kautokeino har reagert på politiets ressursbruk i saken, og også ordfører Klemet Erland Hætta har engasjert seg i det han mener er sløsing med ressurser fra politiets side. Det er imidlertid ikke reinpolitisjefen enig i:

– Det er ikke unaturlig at politiet snakker med folk, så det at vi oppsøker personer i nærheten av der det har skjedd en straffbar handling, det er ikke unaturlig. Formålet vårt var å samle inn informasjon.

Gjort flere beslag

Politiet har siktet en person for ulovlig andejakt etter kontrollen i går, og Valved sier det er gjort flere beslag i forbindelse med siktelsen.

– Det er gjenomført en ransaking og tatt beslag i en rekke våpen, en båt, en båtmotor, og en del lokkeender så langt.

Ordfører Klemet Erland Hætta

Ordfører i Kautokeino, Klemet Erland Hætta.

Foto: Liv Inger Somby

Ordfører Hætta reagerer på at politiet prioriterer å bruke ressurser på ulovlig andejakt, og henviser til en voldsepisode for en måned siden, der politiet brukte fire timer på å rykke ut.

– Da kunne ikke politiet komme, enda det var personer som ble skadet. Men når de er på jakt etter mulige ulovlige andejegere, setter de himmel og jord i bevegelse. Folk skjønner det ikke, jeg skjønner det ikke. Man blir irritert og oppgitt, sier han.

(Saken fortsetter under bildet.)

Klemet Erland Hætta facebook
Foto: Skjermdump

Ser alvorlig på saken

Per Valved forklarer ressursbruken slik:

– Spesielle omstendigheter gjorde at vi hadde mulighet til å bruke tre personer i denne saken i går. Det er ikke opp til meg å styre ressursbruken i Finnmark, jeg kan bare snakke for min avdeling, som er Reinpolitiet.

Politiet ser svært alvorlig på saken, etter store funn etter ulovlig andejakt i fjor.

– Sett på bakrunn av sakene vi opprettet i fjor, alvorlige saker, med utryddingstruede fulger som var felt, så det er viktig å sette en stopper for denne aktiviteten. Vi i politiet er satt til å håndheve loven, og det er det vi gjør.

Nyheter fra Troms og Finnmark