Dømt til tvungent psykisk helsevern etter knivstikking i Kvæfjord

Den 62 år gamle mannen som knivstakk ei 13 år gammel jente i Kvæfjord i fjor høst, er dømt til tvungent psykisk helsevern.

Kvæfjord

Jenta ble knivstukket på kirkegården ved Kvæfjord kirke.

Foto: Martin Mortensen / NRK

Mannen må også betale en oppreisning på 70.000 kroner til jenta, står det i dommen fra Trondenes tingrett som ble kjent torsdag.

Den da 13 år gamle jenta ble knivstukket da hun gikk gjennom kirkegården til Kvæfjord kirke på vei til skolen 23. september i fjor.

På vei gjennom kirkegården møtte jenta en 61 år gammel mann. Ifølge tiltalen mot den nå 62 år gamle mannen skal han ha stukket henne i magen med en kniv, helt uprovosert.

Jenta klarte selv å ta seg til skolegården der hun ble funnet og tatt hånd om av flere lærere.

Husket ikke hendelsen

I retten fortalte mannen at han ikke husket noe fra selve hendelsen. 62-åringen, sier at han hadde store smerter på grunn av hjerteproblemer.

Han fortalte at han satt på en benk på kirkegården med en kniv i hånden. Så husker han ikke mer før han kom til seg selv på biblioteket. Da var det mye leven i området, med ambulanser og politibiler.

13-åringen måtte opereres to ganger etter knivangrepet. Hun fikk blant annet skader på magesekken og leveren, og ble liggende på sykehuset i over to uker.

Var psykotisk

I tingretten sa de sakkyndige at mannen var psykotisk i gjerningsøyeblikket, og dermed ikke kan dømmes til vanlig fengselsstraff.

Mannen hadde i en lengre periode bodd i et telt etter at han flyttet fra en kommunal bolig. Han har vært i en langvarig konflikt med Kvæfjord kommune, blant annet fordi han mener kommunen har fratatt ham farsarven.

Mannen er syv ganger tidligere dømt, blant annet for vold og trusler mot ansatte i kommunen.

Dom i tråd med aktors påstand

Dommen er i tråd med aktors påstand i retten.

– Det er nødvendig å verne samfunnet mot vedkommende. Han var psykotisk på gjerningstidspunktet og er dermed straffri. Lovbruddet et svært alvorlig, og det er fare for gjentagelse, sa aktor Erik Thronæs i sin prosedyre i Trondenes tingrett.

I dommen fra tingretten ble det lagt vekt på gjentakelsesfaren, og at mannens sinnslidelse er så alvorlig at et frivillig psykisk helsetilbud ikke vil være godt nok. tilbud.

«Retten legger videre vekt på at voldsforbrytelsen er alvorlig og til at retten ovenfor har funnet at gjentakelsesfaren er nærliggende og reell. Videre vises det til at tiltaltes psykiske funksjonsevne synes å være preget at den kamp han anfører å ha mot kommunen og som synes å påvirke hele hans tilværelse,» står det i dommen.

Mannen fikk også inndratt kniven som ble brukt til å stikke jenta i dommen.