Hopp til innhold

Disse damene vant frivilighetsprisen 2014

Ble tildelt prisen av kulturministeren i morges.

De ville bak fjellet 2

Her sees initiativtakerne: Kristin Mørch, Eva Marie Miranda og Linn Mørch Pettersen.

Foto: Hans K. Jensen

Hvert år, rundt den internasjonale Frivillighetsdagen 5. desember, deles Frivillighetsprisen ut til en initiativrik person, lokal forening eller en gruppe som har gjort en bemerkelsesverdig innsats for samfunnet rundt seg.

Bak prisen står Frivillighet Norge som i dag har mer enn 280 organisasjoner som medlemmer, og som til sammen representerer over 50.000 lag og foreninger over hele landet.

Torsdag morgen annonserte kulturminister Thorhild Widvey på TV2 God Morgen Norges direktesending at vinneren av Frivillighetsprisen 2014 er «De ville bak fjellet».

"De ville bak fjellet" med Dyfjord i bakgrunnen

Linn Mørch Pettersen, Eva Marie Miranda og Kristin Mørch i foreninga «De ville bak fjellet».

Foto: Pressebilde/Finnmark fylkeskommune

Fra Dyfjord

Foreninga «De ville bak fjellet» hører til i den sjøsamiske bygda Dyfjord.

De engasjerte damene i denne foreninga har igangsatt og gjennomført en lang rekke aktiviteter, tilbud og sprelske påfunn som favner hele befolkninga i Dyfjord i Lebesby kommune i Øst-Finnmark.

– Det er fordi vi ville bak fjellet. Da vi kom tilbake var det ikke så mange som bodde her, mest eldre og ikke unge. Man flytter mot strømmen når man flytter tilbake til en fraflyttet bygd uten barnehage og skole og butikk. Og så er vi full av kreativitet og ville ideer, fortalte Linn Mørk Pedersen, da NRK intervjuet dem i fjor.

– Ny type frivillighet

Juryen begrunner tildelingen med å si at årets prisvinner har med et utrettelig frivillig engasjement og pågangsmot samlet mennesker på tvers av generasjoner og bidratt til å skape et varmt, levende og inkluderende nærmiljø - og gitt bygda nytt håp for framtida.

– Prisvinneren representerer en ny type nærmiljøfrivillighet som er på fremmarsj over hele landet, heter det i begrunnelsen.

De trekker også fram at «De ville bak fjellet» byr på seg selv og bruker sosiale medier aktivt.

– Målet deres er å skape nye muligheter i bygda ved å løfte frem de ressursene som finnes blant folk og i naturen. Juryen har latt seg imponere av hvordan prisvinneren på kort tid har fått med seg hele lokalsamfunnet, og skapt masse liv og røre og fornyet optimisme, skriver de.