Hopp til innhold

Snart starter valgkampen om Alta skal velge Finnmark eller Troms

Alta Arbeiderparti vil ha folkeavstemning om Finnmarks mest folkerike kommune skal bli i Finnmark, eller ta en overgang til Troms.

Kristian Johnsen var den eneste som ikke ønsket en folkeavstemning i valget om hvilket fylke kommunen skulle ligge i.

Kristian Johnsen er den eneste som ikke ønsker en folkeavstemning om hvilket fylke Alta kommune skal ligge i.

Foto: Rolf Jakobsen / NRK

Onsdag kveld tok medlemsmøtet til partiet som sitter med ordføreren, avgjørelsen om at det bør bli folkeavstemning om Altas tilhørighet etter delingen av Troms og Finnmark fylkeskommune.

Resultatet var nesten enstemmig, da bare en av politikerne stemte imot vedtaket.

– I 2018 sa innbyggerne at de ville være en del av Finnmark, hvorfor er det ny folkeavstemning?

– Nå er det noen år siden folkeavstemningen. Vi har en fersk spørreundersøkelse blant innbyggerne i Alta som sier at de ønsker å si sin mening i denne saken. Det er grunnlaget for at kommunestyret ønsker å legge til rette for det. Vi vil ha en kunnskapsbasert debatt i forkant av en sånn avstemning, sier ordfører Monica Nielsen.

Nesten enstemmig

Kun Kristian Johnsen stemte imot vedtaket om folkeavstemning. Han vil at partiet skal gå foran og vise vei. Nå mener han Alta Ap blir en værhane framfor å være en veiviser for befolkningen.

– Jeg mener det er unødvendig. Vi er en del av Finnmark. Det har vært klart at hvis det blir splitting skulle Alta være en del av Finnmark, sier Johnsen, som ikke forstår hvorfor det er behov for en folkeavstemning.

I de betingelsene som er satt ber partiet om at det skal gjennomføres en faktabasert undersøkelse i forkant av en folkeavstemning.

– Det er viktig når man skal ta en så stor avgjørelse at vi bidrar til at dem som skal stemme i folkeavstemningen har god kunnskap om hva man sier ja eller nei til. Som styrende parti ønsker vi å legge til rette for en kunnskapsbasert og god debatt i forkant av en folkeavstemning, forklarer ordføreren.

Arbeiderpartiet i Alta avgjorde denne uken at det blir folkeavstemming om hvilket fylke Alta skal tilhøre.

Arbeiderpartiet i Alta avgjorde onsdag kveld at kommunepartiet vil ha folkeavstemning om hvilket fylke Alta skal tilhøre. Valget står mellom Finnmark eller Troms.

Foto: Rolf Jakobsen / NRK

– Bør Alta være en del av Finnmark eller Troms?

– Det vil jo denne prosessen vise. Vi har mange ting vi trenger å få klarhet i og få kartlagt før vi kan ta stilling til den saken, sier Nielsen, som ikke ønsker å lette på sløret om sine egne meninger i saken.

Den endelige avgjørelsen blir tatt i kommunestyret neste uke.