Hopp til innhold

Denne byen kan bli et nytt reisemål i nord

Industribyen fire mil fra Kirkenes er en av de største forurensningskildene i Arktis. Men nå kan den russiske byen bli et turistmål.

Nikel

Nikel ligger fire mil fra Kirkenes og er utelukkende etablert på grunnlag av store nikkelforekomster.

Foto: NRK

Død skog og dyster røyk fra store fabrikkpiper. Det har i årtier vært symbolet på den russiske byen Nikel, mellom Kirkenes og Murmansk.

Svovelholdig røyk har i tillegg sivet over grensen til Pasvik og skapt både bekymring og protester.

Men meldingen om at nikkelverket kan bli nedlagt i løpet av 2020 har nå fått flere til å tenke alternativt i byen som ikke har annet enn industri å leve av.

Folk på gata i Nikel.

Folk i Nikel er usikre på hva framtida bringer.

Foto: Kristina Kalnina / NRK

Turistattraksjon?

Både ledelsen ved Nornickel og Murmansk fylke har derfor vært i Nikel for å diskutere hvordan industribyen i stedet kan bli et mål for turister. Også representanter for Sør-Varanger kommune og reiselivet i Kirkenes har bidratt.

– Vi har bare gitt uttrykk for hvor krevende det er når du skal omstille fra en type aktivitet til en annen. Men vi vil bistå med norske erfaringer, sier ordfører Rune Rafaelsen.

Også Kirkenes har måttet omstille seg etter nedleggelsen av gruvedriften i Bjørnevatn.

– Men vi var påpasselig med å si at vi ikke kan diktere hva de skal gjøre. Men vi kan fortelle om våre erfaringer, sier Rafaelsen.

Lenin-statuen og hovedgata i Nikel.

Lenin troner fortsatt på torget i Nikel.

Foto: Kristina Kalnina / NRK

– Ser muligheter

Kenneth Stålsett, som er daglig leder i Sør-Varanger utvikling er veldig positiv til planene om turistsatsing i Nikel.

– Det er bra for dem som bor i Nikel dersom man klarer å utvikle alternative arbeidsplasser, og for oss er det veldig bra at Nikel består som by med tanke på grensehandelen, sier Stålseth.

Han ser og muligheter for å selge reiselivsprodukter som omfatter en tur til Nikel.

– Dette kan være noe alle kan komme til å tjene på, sier han.

Stålseth tror en turistutvikling i nabobyen på andre siden av grensen kan gå fort fordi selskapet bak nikkelverket har store ressurser.

Nedlagt restaurant i Nikel.

En nedlagt restaurant i Nikel. Kanskje vil den få nytt liv igjen om turismen tar seg opp.

Foto: Kristina Kalinina / NRK

Russisk skepsis

Like stor tro har ikke innbyggerne i industribyen.

Rådgiver i Petchenga kommune, Tatjana Bazanova, sier byen mangler infrastruktur til å handtere turisme.

– Men dersom byen får hjelp fra Nornickel til å satse på turisme, så kan det gå, og da vil små investorer også komme, sier Bazanova.

Verken Tatjana Bazanova eller Kenneth Stålseth tror en turistsatsing i Nikel vil kunne true Kirkenes som den største destinasjonen for turister i regionen.

– Nikel kan ikke konkurrere med Kirkenes. Vi har ikke havn her, og vår nærmeste flyplass er også i Kirkenes. Her snakker vi ikke om konkurranse, men om å lage et felles produkt, sier Bazanova.

Hun tror muligheten til å besøke Russland kan berike produktet som norske turoperatører tilbyr til europeiske og asiatiske turister.

Og fra Sør-Varangers side er håpet at et ekstra tilbud til turistene skal friste flere til hele regionen. Men:

– Det er viktig at arbeidet med å gjøre visumreglene enklest mulig fortsetter slik at det kan være mulig å dra over grensen på kort varsel, sier Stålseth.

Nikel

Årevis med forurensende utslipp har etterlatt Nikel og områdene rundt som et lite innbydende landskap. Likevel tenker både norske og russiske aktører på turisme som en ny levevei.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK