- Hvorfor skal jeg straffes resten av livet?

Rafik Abu-Ramadan skulle jobbe en måned i Hammerfest, men ble tirsdag tatt ut av tjeneste etter bare ni dager som vikarlege.

Rafik Abu-Ramadan

Rafik Abu-Ramadan fikk i dag beskjeden om at han er sparket som vikarlege i Hammerfest.

Foto: Stein-Arild Olaussen

Det ble kjent at han er anmeldt for flere alvorlige forhold i Sverige, blant annet for kritikkverdig omskjæring av unge gutter og overforskrivning av narkotiske legemidler.

Legen innrømmer at han har gjort feil, men synes ikke det er rettferdig å bli straffet for det flere år etterpå.

- Det føles ikke bra å måtte slutte, for jeg har gjort en bra jobb her. Men jeg kan ikke tvinge dem til å la meg fortsette å jobbe, sier Abu-Ramadan.

Gode skussmål som ortoped

Han tar imot oss i en leilighet i Hammerfest sentrum. Til tross for mediekjøret mot ham er han smilende og hyggelig.

Rafik Abu-Ramadan

Rafik Abu-Ramadan er smilende og hyggelig når NRK besøker ham.

Foto: Stein-Arild Olaussen

Abu-Ramadan byr på kaffe, tenner en sigarett og legger fram papirer både fra norske og svenske helsemyndigheter som viser at han både er spesialist i allmennmedisin og ortopedi.

Fra Sahlgrenska Universitetssykehus viser han fram en attest, fra oktober i fjor, som gir ham de beste skussmål som ortoped.

Der måtte han slutte etter at Svensk Televisjon viste en dokumentar om ham i januar i fjor. Det er opplysningene i denne dokumentaren som nå på nytt har kommet fram i mediene og ført til at han nå må slutte også i Hammerfest.

Erkjenner feil

Den svenske legen innrømmer at han er anmeldt flere ganger. Han innrømmer også at han har fått advarsler fra svenske helsemyndigheter. Dette har skjedd fire ganger, men ligger flere år tilbake i tid.

Abu-Ramadan er blant annet anmeldt for omskjæring av små gutter som førte til infeksjon, og foreskrivning av store mengder narkotiske tabletter.

- Jeg erkjenner at jeg har gjort feil i Sverige, sier han.

- Dette skjedde i 1999 og 2001. Det er lenge siden, og jeg har blitt straffet for det. Det er selvsagt viktig at man ikke gjør feil igjen. Men nå har jeg papirer med meg som viser at jeg er godkjent til å jobbe som lege.

- Klart pasientene er redde

Til tross for at han tirsdag ble tatt ut av tjeneste og i dag måtte slutte i jobben i Hammerfest, bærer han ikke nag til kommunen. De har opptrådt ryddig hele tiden og han har forståelse for at de ikke ville ha ham i jobben.

- Klart pasientene blir redde etter det media har skrevet om meg. Derfor reagerer kommunen som de gjør. Men det er feil å stemple meg som en dårlig lege, det er ikke sant, sier Abu-Ramadan.

- Har lært av feilene

I morgen reiser han hjem til Sverige. Hva han skal jobbe med vet han ikke. Men han kommer gjerne tilbake til Norge dersom noen vil ha ham i jobb. Rafik bedyrer at han ikke har noe å skjule.

- Jeg er et menneske, og jeg har gjort feil. Men jeg lærer av feilene mine, det er det som er viktig. Hvorfor skal jeg straffes resten av livet for feil jeg har gjort for mange år siden?