Dårlig lysbruk er farlig

Riktig lysbruk er en viktig del av sikkerhet i trafikken, men vet du hvilke lys du skal bruke til enhver tid?

Fronten på bilen med lys på i mørket

Slik ser det ut når både parklys og kjørelys er tent.

Foto: Ole Jørgen Nordvik

Distriktsleder i Utrykningspolitiet, Geir Harald Marthinsen, bekrefter at mange synder når det kommer til lysbruk i trafikken.

– Vi har ikke målt antallet når det gjelder total trafikk, og det er heller ikke mulig for oss å si om det er en økning eller ikke. Faktum er likevel at det er for mange som slurver med lysbruk, og som ikke skifter «døde» pærer, sier han.

Geir Harald Marthinsen, UP-sjef i nord

Distriktsleder i Utrykningspolitiet, Geir Harald Marhinsen.

Foto: TOR FARSTAD

Ført til ulykker

I fjor kolliderte to personbiler i Tana som følge av at en av sjåførene ble blendet av en tredje bil som sto parkert langs veien.

– Denne hendelsen viser hvor viktig det er å slå på parklysene ved stans i veikanten. Politiet oppfordrer sterkt til å ikke stå parkert med kjørelysene på, sa skadestedsleder Britt Elin Hætta Isaksen i intervju med NRK på ulykkesdagen.

Sammensatt årsak

Marthinsen nevner feil bruk av tåkelys og manglende bruk av blinklys som gjennomgående feil i trafikken.

– Grunnen til at det er slik, tror jeg er veldig sammensatt. De som må skifte Xenon-pære utsetter kanskje det fordi den koster en del, og i tillegg kan det være vanskelig å gjøre det selv. Andre har registrert defekt lyspære, men venter likevel med å utbedre. Noen har kanskje ikke helt forstått hvordan lysene fungerer på sin nye bil, og noen velger kanskje bevisst å bruke feil lys - spesielt kurve-/tåkelys.

Slurver du med lysene kan det koste deg 2000 kroner i bot.

Mest mulig lys

Svenn Vidar Lydersen ved Nordlys trafikkskole i Alta har som hovedregel at man skal bruke mest mulig lys så lenge det ikke er til sjenanse for andre. Videre poengterer han at for lite fjernlys er en av de største lysbruksyndene folk gjør i trafikken.

– Når det er til dels opplyst tror folk gjerne at de ser mer enn de faktisk gjør. Ofte er jo ikke problemet det som er akkurat i veien, men det som er på vei inn i veibanen.

Trafikkskolelæreren presiserer også at det er minst like viktig å bruke parklys når man står parkert inn til siden på veien. Han tilføyer at selv om man ikke skal være redd for å bruke fjernlysene, bør man bruke de med måte ettersom man kan blende andre bilister og fotgjengere.

Svenn Vidar Lyder

Svenn Vidar Lydersen mener at mest mulig lys er en grei huskeregel.

Foto: Torjus Birk Holmsen