Cruise-drømmen slo feil – nå ryker trolig en skole

PORSANGER (NRK): Cruiseturistene skulle gi penger i kassa, men kommunens satsing til 30 millioner har gitt null resultat. Nå kan en grendeskole ryke.

Arnold Håkonsen

KATASTROFE: Butikksjef Arnold Håkonsen mener lokalsamfunnet står og faller med skolen. – Når folk flytter herfra, er det ikke gitt at de flytter innad i kommunen, advarer han.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Hvis politikerne legger ned skolen med ti elever, vil alt rakne i bygda, frykter Arnold Håkonsen, butikksjef på Coop i Børselv.

– Da kommer vi inn i en ond sirkel: Skolen blir lagt ned, og de stakkars sjelene som er igjen her begynner å flytte. For butikkens del vil det være en katastrofe.

Det er ikke første gang skolen er vurdert nedlagt, men nå rykker det nærmere. Porsanger kommune mangler 11 millioner kroner. Hvis de ikke klarer å kutte i budsjettet, ender de på Robek-lista og må spørre Fylkesmannen om lov til det meste.

Cruise-kai uten skip

En mislykket turistsatsing er en av årsakene til politikernes hodepine. I Porsangerfjorden ligger ei såkalt foldekai til 30 millioner kroner. Den skulle sikre cruisebåtanløp og penger i kassa til både kommunen og næringslivet.

Kaia kom på plass sommeren 2017. Men den har knapt vært i bruk, og ingen cruiseskip har meldt sin ankomst til neste år.

Foldekaia i Porsanger

Ingen cruiseskip er i vente ved kaia som kostet 30 millioner.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Foldekaia koster kommunen 1,8 millioner kroner i året – omtrent det samme som det koster å drive en grendeskole.

Å velge skolen foran cruisebåt-kaia løser ikke alt, mener ordfører Aina Borch.

Aina Borch (Ap)

Aina Borch

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

– Det er ikke et enkelt valg. Men jeg forstår veldig dem som ønsker at vi gjør en beslutning om å selge for å opprettholde skoletilbudet i Børselv, sier Borch.

Hun mener det er realistisk å komme til en beslutning om salg om ikke altfor lenge.

Trangere fra staten

Men ordføreren vil ikke være med på at det er turistsatsinga som nå setter både grendeskoler og andre tilbud i fare.

– Vi er der vi er fordi vi har fått trangere rammer fra staten og flere oppgaver. Vi er påført flerre kostnader og utgifter, uten at vi får kompensert for det. Så har vi selvfølgelig gjort noen disponeringer internt som er med på å påvirke det.

Børselv skole i Porsanger

Børselv skole har ti elever og står i fare for å bli nedlagt når Porsanger må spare.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Flytter langt hvis de flytter

Høyres gruppeleder Jonas Nymo er uansett ikke i tvil: Skolen i bygda en drøy halvtimes kjøretur fra kommunesenteret Lakselv har ikke livets rett.

– Høyre har vært klar på at vi ikke kan fortsette å drive den som i dag, sier Nymo. Han mener kommuneøkonomien er prekær.

I butikken i Børselv er Arnold Håkonsen like klar:

– De kan ikke legge ned skolen. Nå har de lagt ned kreti og pleti i 30, 40 og 50 år. De kan ikke fortsette å legge ned. Da blir vi fri for folk. Når folk flytter herfra fordi skolen blir lagt ned og arbeidspasser forsvinner, er det ikke gitt at de flytter innad i Porsanger kommune.