Hopp til innhold

Celine måtte evakuere: – Klart det er litt ubehagelig

Celine Hartmark Fjukstad er en av mange i Longyearbyen som må forlate hjemmet sitt når uværet treffer Svalbard.

Celine Hartmark Fjukstad

Celine Hartmark Fjukstad er en av dem som må evakuere når uværet kommer til Longyearbyen.

Foto: Privat

Sysselmannen på Svalbard har i samråd med NVE og Meteorologisk institutt valgt å evakuere flere boliger og stenge flere veier på grunn av uværet som er ventet å treffe øygruppa innen kort tid.

Det er meldt store mengder nedbør på Svalbard det kommende døgnet, med opptil 50 millimeter regn i Longyearbyen. I fjellområdene ved kysten kan det komme opp mot 100 millimeter. I tillegg forventes det vind som kan blåse opp i storm fra sørvest i utsatte strøk.

– Det er uvanlig store mengder nedbør til Svalbard å være. Kombinert med vind er dette et vær vi ikke er vant med her oppe, så vi vet ikke helt hvordan dette vil slå ut i Longyearbyen. Men NVE var helt klare på at så store nedbørsmengder kan resultere i ras og flom, sier Askholt.

En av dem som må finne seg en annen plass å bo for natten er Celine Hartmark Fjukstad.

– Vi har fått beskjed om å evakuere så fort som mulig, helst innen klokken 15, sier Fjukstad.

– Det blåser ganske kraftig her, og regnet kommer sidelengs. Det blir spennende å se hvordan dette blir, sier hun.

Fjukstad skal bo hos noen bekjente, så hun trenger ikke pakke så mye med seg. Meteorologene forventer at uværet gir seg i løpet tirsdag morgen, så forhåpentligvis må hun ikke belage seg på å bo borte så altfor lenge.

– Det er klart det er litt ubehagelig, men jeg er glad Sysselmannen gjør dette for å være på den sikre siden, forteller Celine Hartmark Fjukstad.

Må evakuere 86 studenter

Alle som evakueres blir bedt om å finne et sted å bo selv, men må registrere seg i evakueringssenteret i Longyearbyen kulturhus, slik at lokalstyret kan ha full oversikt, og eventuelt hjelpe dem som ikke finner overnatting selv.

På Facebook-siden «Ros & info Longyearbyen» har mange allerede tilbudt seg å huse noen av dem som må evakuere.

Universitetet på Svalbard (UNIS) må evakuere 86 studenter fra studentboligene i Nybyen, som følger av uværet som forventes de kommende timene. Ifølge Fred Skancke Hansen hos UNIS har de sengeplasser nok til alle i det nye boligbygget deres på Sjøskrenten og i universitetets gjestehus.

Evakueres

Studenter ved Universitetet på Svalbard (UNIS) må evakuere på grunn av uværet.

Foto: Eva Therese Jenssen / UNIS