Hopp til innhold

Bygd var isolert i fire døgn – butikken gikk tom for varer

Det dårlige været i Nord-Norge den siste uken, gjorde at Bergsfjord i Vest-Finnmark ikke hadde fysisk kontakt med omverdenen hele uka. Lokalbutikken delte ut gratis kalkunfilet til innbyggerne.

Bergsfjord

Bergsfjord opplevde alt annet enn sommer sist uke. Dårlig vintervær sørget for at bygda var isolert i fire døgn.

Foto: Loppa kommune

Da hurtigbåten til og fra Bergsfjord forlot fergekaia mandag morgen, skulle det gå fire dager før noen kom seg verken fra, eller til bygda i Loppa kommune. Bilferga som går på samme strekning var sist å se fredag for en uke siden.

Det var Altaposten som først omtalte saken.

Den eneste butikken i bygda gikk tom for varer, men kjøpmann Roar Posti gjorde så godt han kunne. I en periode delte han ut gratis kalkunfilet til innbyggerne, så de skulle få litt variert kosthold.

– Når vi ikke har hatt melk den siste tiden, samt basis-varer som brød og ting du forventer som naturlig i ditt vanlige liv, da begynner det å gnisse. Tobakk er som kjent veldig aktuelt når det gjelder fiskere. Utrolig nok har befolkningen holdt seg veldig rolig, sier Roar Posti.

Både vær og fergesamband får skylda

Sent fredag kveld la endelig ferga til kai igjen i Bergsfjord.

– Nå har vi fått såpass med varer at vi klarer oss ut i neste uke, det er status, sier kjøpmannen.

Det er derimot ikke kun det svært dårlige været som får skylda for at bygda har vært isolert den siste uka. Roar Posti legger også en del av ansvaret på selskapet Boreal som drifter fergene på strekningen. Ferga skal ha hatt flere maskintekniske problemer og i perioder manglet mannskap.

– Det virker som Boreal som rederi bruker oss som en salderingspost, og ikke gjør den innsatsen som kreves for å opprettholde hovedveien ut hitt, på lik linje med andre som veier burde holdes åpen, sier han.

– Det var nesten så jeg måtte mobilisere fiskerne for å leie inn fiskebåter som kunne kjøre til Øksfjord for å hente varer, medisiner og post, fortsetter han.

– Det er forferdelig

Ordfører Jan-Eirik Jensen (Kystpartiet) deler samme oppfatning som kjøpmannen i bygda, og skylder både på været og kommunikasjonen mellom båtene som kjører på strekningen.

Jan-Eirik Jensen

Ordfører i Loppa kommune, Jan-Eirik Jensen (Kystpartiet).

Foto: Rune Berg / NRK

– Båtene prater ikke med hverandre, og man gir ikke beskjeder. Været kan ikke noen gjøre noe med, det vet vi, men det kan ikke være sånn at når man ser bildet i Altaposten, så er det tomme butikkhyller. Det virker som man ser bilder av folk som hamstrer inn hvis det skal bli krig. Det er forferdelig, sier ordføreren.

Boreal har ikke vært tilgjengelig for kommentar lørdag.

Les også: Frykter at bygda fraflyttes - NRK Sápmi
Les også: Nå kommer skademeldingene - Nordland