Brende provoserte russerne

Talen til utenriksminister Børge Brende under Kirkeneskonferansen skal ha provosert guvernøren i Murmansk, Marina Kovtun.

Børge Brende

Norges utenriksminister skal ha provosert den russiske guvernøren med talen. Hun fyrte av motargumenter i sin påfølgende tale.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Det er Dagens Næringsliv som skriver om Kovtuns kritikk av Brendes tale.

– Russland har ikke tatt noe som ikke tilhørte Russland. Krim har kommet tilbake av egen vilje, og retten til selvbestemmelse er en del av folkeretten. Når det gjelder Øst-Ukraina, er det synd Europa ikke ser hvordan fascismen reiser seg i Ukraina og splitter Europa, sa Kovtun til Dagens Næringsliv.

Guvernør

En flokk av russiske journalister samlet seg rundt guvernøren etter talen hennes.

Foto: Stian Strøm / NRK

Skuffet

Ordføreren i Sør-Varanger var heller ikke helt fornøyd med talen til utenriksministeren. Cecilie Hansen har jobbet for å kunne samarbeide med Russland til tross for sanksjonene som er innført på grunn av Russlands annektering av Krim-halvøya.

Hun var derfor skuffet etter tilbakemeldingene på dette punktet fra Brende.

– Vi fikk en statusrapport på sanksjonene og fikk lagt for oss et fremtidsbilde som jeg egentlig ikke ser på som så veldig positivt i forhold til utviklingen mellom Russland og Europa, sa hun til NRK etter talen.

Siterte Putin

Ifølge dagens Næringsliv mener Kovtun at det europeiske synet på Russlands aggresjon er feil.

– Vi har sendt en rekke hjelpesendinger til Ukraina, og føler med folket der, sa Kovtun, som avsluttet sin tale med å sitere Putin, skriver Dagens Næringsliv.