Blir ny direktør i Polarinstituttet: – Vi må redusere klimaskepsisen

Ole Arve Misund har lang erfaring som havforsker. Dette tar han med seg inn i sin nye jobb, der han blant annet håper å nå ut til klimaskeptikerne.

Ole Arve Misund klar for ny jobb som direktør i Polarinstituttet

Ole Arve Misund har tidligere erfaring fra Havforskningsinstituttet og Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES). Han hadde også en viktig rolle i sammenslåingen av de to.

Foto: Elise Holdal / NRK

Forrige fredag hadde Ole Arve Misund sin første dag i ny jobb som direktør for Norsk Polarinstitutt, som har base i Tromsø. Havforskeren har tidligere jobbet for Havforskningsinstituttet i Bergen, og er nå klar for både ny by og ny jobb.

– Jeg har blitt svært godt mottatt her, og jeg merker at det er en stor og proff organisasjon som har utviklet seg betydelig siden 90-tallet, sier han til NRK.

Det er spesielt Norsk Polarinstitutts viktige rolle i den norske forskningsverdenen, og at instituttet har profilert seg på klima, nordområdene og Antarktis som bidrar til en iver hos den nyansatte direktøren.

Å ta over arbeidet den tidligere direktøren Jan-Gunnar Winther har gjort, synes han er veldig greit.

– Jan-Gunnar Winther har profilert instituttet på en bra måte, og han fortsetter også som min fagdirektør. Jeg kommer til å lede det på min måte, men jeg vil også bygge videre på det han har vært med på å utvikle, forteller han.

Vil redusere skepsisen

Misund har spesialisert seg som havforsker, og sitt store interessefelt har han fra hans tidligere erfaring med å telle fiskesteamer med akustikk. Han har også tilbrakt mye tid på Svalbard blant annet som direktør ved Universitetssenteret på Svalbard (UNIS).

Derfra har han også gode minner fra makrellfiske.

– Det var ingen som på den tiden hadde trodd at vi skulle få en klimautvikling i nord i vår tid som gjorde at makrellen skulle komme seg helt til Svalbard, forteller han.

Fremover mener Misund at det er viktig at instituttet legger grunnlag for politikkutforming gjennom kunnskap og data, som de formidler til samfunn og politiske myndigheter.

Særlig er det klimaskeptikerne han håper å nå ut til:

– At det finnes så mange klimaskeptikere viser at vi har en utfordring i å formidle kunnskap og data. Skeptikere vil det nok alltid være, men denne skepsisen må vi klare å redusere.

Han mener derfor dette arbeidet må intensiveres, og at kommunikasjonen ut til samfunnet må skjerpes.