Blinde David hekta på hurtigrute-TV

David Hole fra Alta har fulgt ivrig med på «Hurtigruten minutt for minutt», til tross for at han ikke kan se bildene på skjermen.

David Hole

David Hole har fulgt med på «Hurtigruten - minutt for minutt».

Foto: Privat

– Endelig kan jeg ta meg tid til å lage litt ordentlig mat, ikke bare lettvinte måltider, ler David Hole.

Altagutten som er bosatt i Oslo innrømmer at svært mange av døgnets timer har gått med på å følge med på hurtigruta «Nordnorge» sin ferd fra Bergen til Kirkenes.

Lang direktesending

– Jeg vet ikke hvor mange timer jeg har fulgt med, men jeg har vært innom jevnt og trutt, sier Hole.

Dermed er han lik veldig mange andre nordmenn. 2,5 millioner norske TV-seere har fulgt «Hurtigruten minutt for minutt», NRK sin lengste direktesendte dokumentar noen sinne.

Like før klokka 10 i dag la «Nordnorge» til kai i Kirkenes og den 135 timer lange direktesendingen var dermed slutt.

Hurtigruten i Båtsfjord

Mange småbåter fulgte Hurtigruta underveis.

Foto: NRK

Nøt lyden av Hurtigruta

Men på en måte er David Hole annerledes enn mange andre seere. Han er blind, og har dermed ikke sett noen av naturbildene som har begeistret folk både innenlands og i utlandet.

– Hva er det med dette programmet som griper deg sånn, du som ikke ser bildene?

– Det var hele fenomenet, hele tanken bak. På lange strekk var det ikke noe intervjuer eller musikk, men da hadde jeg lyden på maks, og nøt lyden av bølger og av båten. Det er en herlig lyd vi ikke får så mye av i Oslo, sier Hole.

– Episk

Hole sier det er vanskelig å forklare nærmere akkurat hvorfor han ble så grepet, men den gode bruken av musikk påvirket den musikkinteresserte altagutten.

– Da de seilte inn til Kirkenes, syns jeg at jeg hørte musikken fra gruppa Aja som kommer far Vadsø og Karasjok. Det var episk, sier han.

David Hole syns det er vanskelig å plukke ut et høydepunkt fra turen, men sier at han gledet seg veldig til hurtigruta skulle passere bygda familien kommer fra.

– Det skulle jo forbi hjembygda til mora mi i Lyngen i Troms, men da var nettet nede, så jeg fikk ikke sett det. Det var veldig frustrerende, sier Hole.

Hurtigruta på tur inn Tromsø

Hurtigruta på vei inn til Tromsø.

Foto: Robert Greiner / NRK

Fulgte på Twitter

Han forteller at han ikke har TV, men har fulgt hurtigrutesendingene på nett. Han har også fulgt med på hva som har blitt skrevet om direktesendingen på nettstedene Twitter og Facebook.

– Jeg likte en tweet spesielt godt. Den sa at det var flere korpsinstrumenter i Norge enn det finnes våpen i Afghanistan. Den likte jeg, sier David.