Hopp til innhold

Bli med inn på den tidligere NATO-basen

Salget av marinebasen Olavsvern utenfor Tromsø til private aktører, skaper fortsatt debatt. Bli med på omvisning i den før hemmelige basen.

Olavsvern

Det er ikke lenger ubåter som ligger på Olavsvern.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

Før 2009 tok dokkene på Olavsvern utenfor Tromsø imot store ubåter, i dag har de fått et helt annet bruksområde.

– Her brukte det å komme ubåter inn, under vann og så steg de til overflaten når de kom inn i fjellet. I dag leier vi ut til vinterlagring for lystbåter, sier Stein Danielsen, baseleder Olavsvern.

Etter at basen som kostet fire milliarder å bygge ble lagt ned i 2009, lå den lenge ubrukt, fram til den ble kjøp på billigsalg for to år siden.

Bli med på omvisning på ubåtbasen:

Created by InfoDispatcher

Mange reaksjoner

Tidligere sjef ved Olavsvern, Geir Bentzen sa at utenlandske ubåtmannskaper ofte var himmelfalne over kvaliteten på Olavsvern.

– De var imponert over hvor effektivt og rasjonelt anlegget var. Det var bygget for akkurat slik aktivitet, sier Bentzen.

Både nedleggelsen og salget av basen har skapt kraftige reaksjoner, også internasjonalt. Blant annet fordi russiske forskningsfartøy har fått ta i bruk basen.

Blant dem som reagerer er stortingsrepresentant Øyvind Korsberg (Frp).

– Nedleggelsen av Olavsvern var en feil beslutning, og i dag tyder lat på at den også var forhastet. Det sikkerhetspolitiske bildet har endret seg, og Russland opptrer på en helt annen måte i dag enn de gjorde i 2009, sier han.

Forberedt på å flytte

Også tidligere øverstkommanderende for Forsvaret i Nord-Norge, Einar Skorgen mener avgjørelsen om å stenge Olavsvern var feil.

– Det er en skandale, spesielt at det ligger russiske forsknings- og etterretningsfartøy på en base som var inngjerdet i sin tid da vi opererte der, sier han.

Også de nåværende eierne har fulgt med på utviklingen i forholdet med Russland, og er forsiktige med å legge langsiktige planer.

– Vi blir ikke forundret om Forsvaret før eller siden banker på døra og ber oss forlate området. Det er vi klar for, sier Danielsen.