Hopp til innhold

Korsberg etter ny trusselvurdering: – Feil å legge ned Olavsvern

Nedleggelsen av marinebasen Olavsvern i Tromsø skulle ikke ha skjedd, det sier politikere og tidligere admiraler i lys av ny trusselvurdering mot Norge.

Olavsvern

Marinebasen Olavsvern bel lagt ned i 2009 og er senere solgt.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten/SCANPIX

– Nedleggelsen av Olavsvern var en feil beslutning, og i dag tyder lat på at den også var forhastet. Det sikkerhetspolitiske bildet har endret seg, og Russland opptrer på en helt annen måte i dag enn de gjorde i 2009, sier stortingsrepresentant Øyvind Korsberg (Frp).

Mange reagerte da marinebasen Olavsvern i Tromsø ble lagt ned i 2009, og Korsberg er en av flere politikere og tidligere admiraler som sier til NRK at det hadde vært behov for en base som Olavsvern i dag.

– Nedleggelsen av Olavsvern var en skandale, og noe vi protesterte mot, sier tidligere viseadmiraler Jan Reksten og Einar Skorgen til NRK.

De hadde begge høye stillinger i sjøforsvaret.

(Saken fortsetter under videoen)

Created by InfoDispatcher

Øyvind Korsberg (Frp) mener det var en feilvurdering å legge ned Olavsvern.

Ny trusselvurdering

Torsdag la Etterretningstjenesten fram sin trusselvurdering for 2015. Sjef for E-tjenesten Kjell Grandhagen mener blant annet at Russland skaper større bekymring enn tidligere.

– Russland har demonstrert en ny evne og vilje til raskt å kunne flytte og konsentrere store militære styrker. Varslingstiden når det gjelder russisk forflytning vil være kortere enn det vi har sett fra tidligere, advarer Grandhagen under en pressekonferanse tirsdag.

– Hva syns du om Norges evne til å være til stede med marinen i nordområdene?

– Jeg syns den er for svak. Den bør styrkes og jeg vet at regjeringen har konkrete planer om det. Alt tyder på at det er en nødvendig styrking, sier Korsberg.

Fjerner gamle bunkersanlegg

Denne uka ble det også kjent at Statsministerens kontor har hemmeligstemplet en rekke tidligere frigitte dokumenter fra den kalde krigen – «i lys av den endrede sikkerhetspolitiske situasjonen».

Dokumentene forteller blant annet om de underjordiske festningsverkene i Storfjord som hadde som hensikt å dele Norge i to, og stanse en russisk invasjon. Landet som lå nord for den såkalte «Frøylinja» ble sett på som for vanskelig å forsvare,

De siste årene har store deler av anlegget blitt fjernet. Men fremdeles er rundt 200 bunkere igjen, som nå kan ende som museum.

– For Forsvaret ville det nesten ikke koste noe å ha dem stående, og de ville være like brukbare om 50 år, sier Øyvind Ørnebakk tidligere driftsoffiser, Frøylinja.