– Nedleggelsen av Olavsvern var en feil beslutning, og i dag tyder lat på at den også var forhastet. Det sikkerhetspolitiske bildet har endret seg, og Russland opptrer på en helt annen måte i dag enn de gjorde i 2009, sier stortingsrepresentant Øyvind Korsberg (Frp).
Mange reagerte da marinebasen Olavsvern i Tromsø ble lagt ned i 2009, og Korsberg er en av flere politikere og tidligere admiraler som sier til NRK at det hadde vært behov for en base som Olavsvern i dag.
– Nedleggelsen av Olavsvern var en skandale, og noe vi protesterte mot, sier tidligere viseadmiraler Jan Reksten og Einar Skorgen til NRK.
De hadde begge høye stillinger i sjøforsvaret.
(Saken fortsetter under videoen)
Øyvind Korsberg (Frp) mener det var en feilvurdering å legge ned Olavsvern.
Ny trusselvurdering
Torsdag la Etterretningstjenesten fram sin trusselvurdering for 2015. Sjef for E-tjenesten Kjell Grandhagen mener blant annet at Russland skaper større bekymring enn tidligere.
– Russland har demonstrert en ny evne og vilje til raskt å kunne flytte og konsentrere store militære styrker. Varslingstiden når det gjelder russisk forflytning vil være kortere enn det vi har sett fra tidligere, advarer Grandhagen under en pressekonferanse tirsdag.
– Hva syns du om Norges evne til å være til stede med marinen i nordområdene?
– Jeg syns den er for svak. Den bør styrkes og jeg vet at regjeringen har konkrete planer om det. Alt tyder på at det er en nødvendig styrking, sier Korsberg.
- Les også:
- Les også:
Fjerner gamle bunkersanlegg
Denne uka ble det også kjent at Statsministerens kontor har hemmeligstemplet en rekke tidligere frigitte dokumenter fra den kalde krigen – «i lys av den endrede sikkerhetspolitiske situasjonen».
Dokumentene forteller blant annet om de underjordiske festningsverkene i Storfjord som hadde som hensikt å dele Norge i to, og stanse en russisk invasjon. Landet som lå nord for den såkalte «Frøylinja» ble sett på som for vanskelig å forsvare,
De siste årene har store deler av anlegget blitt fjernet. Men fremdeles er rundt 200 bunkere igjen, som nå kan ende som museum.
– For Forsvaret ville det nesten ikke koste noe å ha dem stående, og de ville være like brukbare om 50 år, sier Øyvind Ørnebakk tidligere driftsoffiser, Frøylinja.
- Les også:
- Les også: