Hopp til innhold

Får nå kjøpe stengt marinebase på billigsalg

Forsvarsdepartementet har godkjent salget av Olavsvern marinebase utenfor Tromsø.

Olavsvern

Olavsvern marinebase ble lagt ned i 2008.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten/SCANPIX

Taksten var på 105 millioner kroner, men Tromsø-investor Gunnar Wilhelmsen og samarbeidspartnere fikk den enorme marinebasen Olavsvern for bare 38 millioner.

Nå har altså departementet godkjent salget.


– Det er positivt at andre, utenfor Forsvaret, kan benytte anlegget til verdiskapende aktivitet, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Flere har vært kritiske til at kjøperne fikk basen så billig. Stortingsrepresentant Øyvind Korsberg fra Fremskrittspartiet ville ha en ny salgsprosess.

Vil skape arbeidsplasser

Gunnar Wilhelmsen

Investor Gunnar Wilhelmsen kaller planene rundt Olavsvern for et lite industrieventyr.

Foto: Kyrre Lien / SCANPIX

Gunnar Wilhelmsen har fått med seg investor Lars Hellandsjø, Odfjell Drilling, Bukta Eiendom, Hans Olav Karde og flere andre investorer på eiersiden.

Basen skal brukes til vedlikehold av oljerigger og oljeletingsutstyr.

– Dette er et prosjekt som er for hele landsdelen, ikke bare Tromsø. Fremover kan det også bli flere eiere, uttalte Wilhelmsen til NRK 14. februar.

Blant samarbeidspartnerne er firmaet Petro Support Group, som i dag opererer på Vestlandet. De driver med vedlikehold av borerigger og undervannsutstyr for oljeindustrien

– Vi ser at aktiviteten nordover øker, og vet at mange rigger skal lenger nord. Derfor posisjonerer vi oss ut ifra det, og det er det kundene våre ønsker, sier administrerende direktør Oddbjørn Haukøy.

25.000 kvadratmeter

Olavsvern ligger i Ramfjord utenfor Tromsø, og har vært base for sjøforsvarets undervannsbåter og missiltorpedobåter (MTB).

Anlegget som i sin tid kostet rundt tre milliarder kroner å bygge har 25.000 kvadratmeter med fjellhaller, kai, helikopterlandingsplass og en ubåtdokk.

Det rommer også en boligmasse på 13.000 kvm, med blant annet en boligblokk.

Stortinget vedtok å legge ned basen som militær base i forbindelse med behandlingen av langtidsplanen for Forsvaret våren 2008.

Det var da ingen permanent, operativ virksomhet knyttet til Olavsvern. Basen ble utrangert av Forsvaret og overført til Forsvarsbygg i 2009.

I april 2012 tok NATO ut basen av sin struktur.