Ble sittende fast på Sørøya: – Totalt uakseptabelt

I dag har flere fergeruter på strekningen Øksfjord- Hasvik blitt innstilt som følge av problemer med fergene. Ordfører i Hasvik kommune, Eva Husby er fortvilet.

Hasvik ferga

Flere har stått i kø siden klokken 09:00 i dag tidlig.

Foto: Ksenia Novikova / nrk

– Jeg syntes det er frustrerende, fortvilende og totalt uakseptabelt at vi er isolert her på Sørøya, sier Eva Husby.

Som følge av tekniske feil på begge fergene som går mellom Øksfjord og Hasvik har flere fergeruter blitt flyttet eller innstilt.

– I dag er vi veldig uheldig, og det er veldig beklagelig at to ferger ble innstilt på samme tid, sier daglig leder i Boreal sjø AS, Steinar Mathisen.

Hørte en ulyd i motoren

Mathisen forteller at de hørte en ulyd i hovedmotoren på Bergsfjordferga i går.

– Den lyden har vi prøvd å lokalisere sammen med service-mannskap fra Rolls-Royce i hele dag og funnet ut at båten er frisk.

Og han forteller at ferga nå er i rute.

– Den er nå satt inn i B- ruta og det betyr at den betjener alle sambandene, sier Mathisen.

Den andre ferga har også hatt tekniske problemer med en schottel, og Mathisen sier de kommer til å se på dette i morgen.

– Dessverre får vi ikke service-mannskap til å hjelpe oss før i morgen, og først da får vi vite når den kan være i rute, sier han.

Steinar Mathisen

Steinar Mathisen sier det er beklagelig at fergene ble innstilt.

Foto: Allan Klo

Fergene ble byttet ut

For et og et halvt år siden ble fergene byttet ut med nye og miljøvennlige ferger.

– Det er jo tekniske feil denne gangen. Og dessverre så har vi opplevd det flere ganger siden den nye ferga kom, sier ordfører i Hasvik kommune, Eva Husby.

Mathisen sier de opplevde noen innkjøringsproblemer det første året.

– Men det har stabilisert seg nå, sier han.

Vil gi et bedre fergetilbud

Husby sier Hasvik kommune skal ha et møte med Finnmark fylkeskommune og Boreal 17. august.

– Og den problemstillingen her vil selvfølgelig bli tatt opp. Jeg håper og forventer at vi i fellesskap får laget en strategi som sikrer et godt fergetilbud til folk her ute på øya.

Likevel sier hun at det aldri har vært så ille som i dag.

– Det er heldigvis sjeldent.

Eva Husby

Eva Husby syntes situasjonen er frustrerende, og håper møtet med Finnmark fylkeskommune og Boreal vil føre til en bedre løsning for beboere på Sørøya.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Ble sittende fast på Sørøya

Som en løsning på problemet så Boreal seg nødt til å sette inn hurtigbåt som transport for folk som ville komme seg fram og tilbake, men uten bilene sine.

Én av dem som satt fast på fergeleiet i Hasvik, var Gudrun. Og sørøyværingen bekrefter at det har vært problemer med ferga etter at den ble byttet ut.

– Vi lever av fiske her ut på øya og hvis man ikke kan frakte fisken så har vi heller ikke jobb. Den gamle fergen var veldig stabil i alt slags vær, men selv om den nye ferga er miljøvennlig så er den ikke stabil i farvannet mellom Øksfjord og Sørøya, sier hun.